Mediat eri puolilla maailmaa ovat viime viikkoina uutisoineet Kiinassa esiintyvästä metapneumoviruksesta, joka on herättänyt huolta jopa uudesta pandemiasta.

Asiaa kommentoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Leif Lakoma.

Virusta vastaan ei ole rokotetta

Kiinan tapauksessa kyseessä on ylähengitystieinfektioita aiheuttava virus. Metapneumoviruksen ehkäisyyn ei ole olemassa rokotetta. Tautiin ei myöskään ole lääkettä ja hoito on useimmiten oireenmukaista, kuten useimmissa muissakin hengitystieinfektioissa. Osalla väestöstä saattaa olla vastustuskykyä tautia vastaan aiemmin sairastettujen infektioiden myötä. Sairastettu tauti ei kuitenkaan anna pysyvää suojaa.

Diagnostisilla testeillä tunnistetaan aiempaa laajemmin ja tarkemmin tautia aiheuttavat mikrobit. Suomessa tartuntatautirekisteriin on raportoitu vuodesta 2018 alkaen vuosittain joitakin satoja metapneumoviruksen aiheuttamia tartuntoja. Viimeaikaisissa tapausmäärissä ei ole havaittavissa eroa edeltäviin vuosiin Suomessa tai muualla Euroopassa.

Suurin osa tapauksista jää luultavasti raportoimatta, sillä metapneumovirus aiheuttaa useimmiten tavallisia flunssaoireita, kuten kurkkukipua, nuhaa ja yskää. Oirekuva voi kuitenkin vaihdella lievästä vaikeampaan. Erityisesti pikkulapsilla, ikäihmisillä ja immuunipuutteisilla oireet saattavat olla muita vakavammat.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä – lue miten helppoa

-Kaikkien hengitystieinfektioiden torjumisessa kannattaa muistaa samat ohjeet, kuten käsihygienia, hihaan aivastaminen ja yskiminen, ilmanvaihdosta huolehtiminen sekä erityisesti sairaana kotiin jääminen. Yleisvoinnin heikentyessä voi olla yhteydessä terveydenhuoltoon erityisesti silloin, jos kyse on pienestä lapsesta, iäkkäästä tai muutoin riskiryhmiin kuuluvasta henkilöstä, sanoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä – lue miten helppoa

Kiinassa lisääntyneiden tapausten taustalla arvioidaan olevan tautien aiempaa parempi ja lisääntynyt diagnostiikka sekä koronan rajoitustoimien jälkeinen hengitystieinfektioiden lisääntyminen, joka on näkynyt Suomessakin viime talvina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan suomalaisilla ei ole syytä huoleen.