Rakkoja ja hiertymiä tai kävelystä kipeytyneet ja lämmöstä ikävästi turvonneet jalat? Miten selvitä ilman sen kummempia jalkaongelmia? Mehiläisen jalkaterapeutti Tiina Rantanen kertoo, miksi on tärkeää valita oikeat kengät käyttötilanteen mukaan.
– Terveet jalat kestävät yleensä kovaakin rasitusta, kunhan jalassa on tilanteeseen parhaiten sopivat kengät ja jalkojen hoidon rutiinit ovat hallussa, Tiina Rantanen sanoo.
Käyttötilanteeseen väärin valittu tai muuten epäsopiva kenkä voi helposti kipeyttää jalkaterän, nilkan ja säären lihakset tai aiheuttaa muita ongelmia jaloille. Sisään kasvanut tai vaurioitunut varpaankynsi, rakko tai hiertymä jalkaterässä voivat pahimmillaan pilata kesäloman, sillä ihon rikkoontuessa jalkaan voi pesiytyä ikävä tulehdus.
– Pitkittyessään jalkavaivat yleensä pahentuvat. Kesällä erityisesti kuumuus ja jalkojen rasittuminen kaupunkilomilla tai urheilusuorituksissa voivat pahentaa tilannetta, Rantanen varoittaa.
Jalkojen hoidon perusrutiinit haltuun
Jalkojen hoidon perusrutiinit kannattaa pitää mielessä:
– Jalat ja varvasvälit pestään miedolla saippualla ja kuivataan hyvin. Jalat on myös hyvä rasvata pesun jälkeen rasvaisella perusvoiteella. Varpaankynnet tulee leikata säännöllisesti ja oikea-oppisesti, Rantanen vinkkaa.
Umpinaisissa kengissä jalkoihin kannattaa sujauttaa keinokuituiset sukat, jotka pysyvät kuivana ihoa vasten. Kosteutta keräävät puuvillaiset sukat sen sijaan hiostavat, jolloin iho menee rikki helposti ja kostea jalka on suotuisa kasvualusta sieni-infektioille.
Jalan erityisongelmat ja erilaiset pitkäaikaissairaudet kuten diabetes ja reuma, voivat vaatia erityisjalkineita, pohjallisia tai varvastukia ympäri vuoden.
– Henkilölle, jolla ei ole erityisiä jalkavaivoja tai sairauksia, lyhytaikainen epäsopivien kenkien käyttö ei yleensä aiheuta pysyvää haittaa, Rantanen kertoo.
Ballerinat, remmisandaalit vai varvastossut?
Pitäisikö kesälomareissulla jalkaan sujauttaa rennot rantasandaalit vaiko sittenkin turvautua tukeviin lenkkikenkiin? Rantanen kertoo, mihin kesän kenkävalinnoissa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.
Kaupunkilomalle: Jalkaan on hyvä valita kevyet, erityisesti kävelyyn tarkoitetut jalkineet, city-lenkkarit. Niiden pohja sopii hyvin koville alustoille ja ne pysyvät hyvin paikallaan nauhojen tai tarrojen ansiosta. Jalkaan hyvin istuvia malleja on runsaasti tarjolla.
Kevyeen käyskentelyyn: Remmisandaalit ovat ilmavuutensa vuoksi hyvät kesäkengät kevyeen käyskentelyyn, mutta niillä ei kannata kävellä pitkiä matkoja. Remmit voivat hangata jalkoja erityisesti kuumalla säällä, kun jalat turpoavat. Jalkaan kannattaa valita jalkapohjaa ja kantapäätä hyvin tukeva malli. Aito nahka on hyvä materiaali sandaaleissa.
Ballerinakenkä on kevyt jalassa, mutta ohut ja kova pohja ei vaimenna riittävästi askeleen iskua kovilla alustoilla ja pitkiä matkoja kävellessä. Ne eivät myöskään pysy jalassa kovin tukevasti, jolloin säären ja jalkaterän lihakset jännittyvät ja kipeytyvät.
Rannalle: Varvastossut ja rantasandaalit soveltuvat parhaiten rannalle ja pihamaalle silloin, kun jalkaan ei kohdistu liikaa liikkumisesta aiheutuvaa rasitusta. Materiaali sietää yleensä hyvin kosteutta ja hiekkaa, mutta avonaisena kevyt kenkä ei tue riittävästi jalkaa eikä suojaa haavoilta.
Festareille: Kesätapahtumiin ja festareille sopiva jalkine on citylenkkari tai umpinainen kävelykenkä, jolla on hyvä kävellä ja seistä. Ne suojaavat jalkaa myös väentungoksessa.
Metsäretkelle ja marjametsään:Kevyehkö vaelluskenkä tai maastotyyppinen lenkkikenkä on sopiva jalkine metsään. Tukeva, kosteutta ja vettä kestävä materiaali pitää jalat kuivina. Kumisaapas on hiostava ja hölskyvä, eikä siitä syystä ole paras vaihtoehto. Jos kuitenkin lähdet saappailla retkelle, nauti tauoista ja anna jalkojen tuulettua.
Jalkaterapeutin vinkit kesäjalkojen hoitoon
Estä turvotusta juomalla vettä runsaasti ja nostamalla jalat helteellä välillä ylös.
Sivele paljaisiin sääriin ja jalkapöytiin aurinkorasvaa suojaamaan auringolta.
Peitä rakot ja hiertymät laastarilla tai keinoiholla/rakkolaastarilla.
Potkaise helteellä aika ajoin kengät jalasta ja ota ilmakylpyjä jaloille.
Pese jalat päivittäin, kuivaa varpaanvälit huolellisesti ja rasvaa jalat pesun jälkeen.
Jumppauta jalkaterän lihaksia kävelemällä turvallisessa maastossa avojaloin.