Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä on ajautumassa vakavaan kriisiin vanhushoivan osalta, varoittavat asiantuntijat maksumuurin takana olevassa Iltalehden Plus-osiossa.

Viesti kuuluu yksiselitteisesti: ilman mittavia lisäinvestointeja järjestelmä ei kestä lähivuosia.

– Tällä linjalla, millä nyt edetään, ei voida kovin kauan jatkaa. Tilanne yksinkertaisesti kaatuu käsiin tässä muutaman vuoden sisällä, mikäli ei oikeasti ryhdytä investoimaan näihin palveluihin, Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger sanoo Iltalehdessä suoraan.

Kröger on erikoistunut muun muassa hoivapolitiikan ja ikääntymisen tutkimukseen. Kröger on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori.

Muistisairaiden määrä on rajussa kasvussa, mutta pääsy hoivapalveluihin on samanaikaisesti vaikeutunut.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Kaarina Korhosen mukaan vuonna 2040 Suomessa voi olla jo lähes 170 000 kotona asuvaa muistisairasta, jos nykyinen trendi jatkuu.

Samaan aikaan hoivapalvelujen kustannukset ja henkilöstötarve kasvavat. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vuosien 2023-2027 sisällä palvelutarve kasvaa 33 000 asiakkaalla ja henkilöstötarve jopa 14 200 työntekijällä. Ministeriön mukaan näin nopeaa kasvua ei voida toteuttaa, vaan palvelurakennetta on muutettava.

Sinunkin on aika jo tietää mikä on Ekolla! Ellet jo tiedä, kurkista tänne!

Professori Teppo Krögerin mukaan seurauksena on, että osa omaisista joutuu ottamaan enemmän vastuuta vanhusten hoivasta, mikä usein tarkoittaa keski-ikäisiä naisia, jotka jäävät pois ansiotyöstä. Tämä on ristiriidassa hallitusten tavoitteiden kanssa pidentää työuria.

Kaikilla vanhuksilla ei kuitenkaan ole läheisiä, jotka voisivat auttaa. Seurauksena voi olla terveyden romahtaminen ja ylikäyttö terveyspalveluissa.

– Olisi hyvä, että palvelujärjestelmän todellisuus noudattelisi vähän paremmin sitä tietoa, mikä on olemassa. Ainakin, että tämä tilanne tunnustettaisiin ja mietittäisiin realistisesti, että mitä tässä nyt tehdään. Tällä hetkellä puheet ja teot ovat aika kaukana toisistaan, Kröger peräänkuuluttaa.