Maksaläiskät ilmestyvät usein naisen, mutta joskus myös miehen kiusaksi. Yhteinen nimittäjä on kuitenkin auringonvalon lisääntyminen.

Usein ikävät rusehtavat vieraamme esiintyvät otsassa tai poskilla. Ne ovat vaarattomia pigmenttikertymiä, mutta monen niistä kärsivän mielestä rumentavat ikävästi kasvoja.

Ruskea väri voimistuu auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta. Syy on täysin hämärän peitossa.

Mikä sitten avuksi? Laserista on kuullut puhuttavan – onko siitä apua?

Joillekin on, joillekin ei, mutta laserhoidon käyttöön liittyy myös riskinsä. Missään tapauksessa sitä ei suositella kuin viimeisenä hoitoyrityksenä. Syy varovaisuuteen laserhoitojen kanssa on niiden ennalta-arvaamattomuus maksaläiskien kohdalla. Maksaläiskä voi tummua jopa entistä tummemmaksi, eli hoidon vaikutus on päinvastainen. Usein suoritetaankin koehoitoja pienelle alueelle ennen varsinaista hoitoa.

Ei kuitenkaan kannata vaipua maksaläiskien laaksoon, vaan yrittää hoitaa niitä lääkevoiteella, joka sisältä hydrokinonia, retinolia tai atsaleiinihappoa. Näillä tuotteilla on ihoa vaalentava vaikutus. Ne kuorivat ihoa ja vaalentavat hieman ruskean pigmentin tuotantoa. Myös kemiallisia kuorintoja on tarjolla.

Tärkeintä on kuitenkin suojautua auringolta ja käyttää suojavoiteita iholla. Näillä keinoilla moni pääsee jo pitkälle ongelmansa kanssa.