Diabetesliiton Kysy diabeteksesta -neuvontapuhelimessa on viime aikoina vastattu useisiin koronarokotteisiin liittyviin huoliin. Diabetesta sairastavat pohtivat, miksi kaikki tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikot eivät toistaiseksi saa neljättä rokotetta.
Neljättä koronarokotetta eli toista tehosteannosta on aiemmin suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille, ja eilen THL suositteli, että kunnat tarjoaisivat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.
– Koronarokotteita koskevien neuvontapuheluiden määrä lisääntyi, kun maskisuositus purettiin. Moni diabetesta sairastava on nyt huolissaan omasta turvallisuudestaan, vastaava diabeteshoitaja Anneli Jylhä Diabetesliitosta kommentoi.
Diabetesliitossa seurataan tarkasti THL:n koronarokotteita koskevaa viestintää ja suosituksia. Tällä hetkellä THL:n näkemys on, että vaste neljänteen rokoteannokseen on todennäköisesti sitä parempi mitä pidempi aika kolmannen ja neljännen annoksen välillä on, ja että neljännen rokoteannoksen antamisen ajankohta laajemmin väestölle täytyy miettiä tarkoin.
– Kahden koronavuoden jälkeen onneksi tiedämme, että koronainfektioon sairastuneiden diabeetikoiden ennuste on pääosin hyvä. THL on linjannut, että neljättä rokoteannosta ei ainakaan vielä tarjota kaikille diabetesta sairastaville, sanoo asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä Diabetesliitosta.
Jos tilanne muuttuu huonommaksi esimerkiksi uusien varianttien vuoksi, on THL varautunut antamaan suosituksia neljännen annoksen laajentamisesta.