Jo ennen kevään etäopetusjaksoa moni suomalaislapsi oli ruutuajan suurkuluttaja, kertoo valtakunnallinen kysely. Synsamin asiantuntija Jyri Vestervik on huolissaan koululaisten silmäterveydestä, sillä etäopetuksen aikana lasten ja nuorten päivittäinen ruutuaika lisääntyi tuntitolkulla.

Digilaitteiden näytöistä säteilevä sininen valo rasittaa silmiä. Synsamin teettämän kyselyn mukaan suomalaisteini vietti jo ennen poikkeustilaa arkisin kännyköiden, television, tietokoneiden ja tablettien kanssa lähes yhtä kauan kuin koulunpenkillä: noin viisi tuntia joka päivä.

Asiantuntija muistuttaa, että kevään etäopetusjaksolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia nuorten silmäterveyteen. Digilaitteiden näytöistä säteilevä sininen valo rasittaa nuorten silmiä, sillä se värisee enemmän kuin muunlainen valo.

– Vilkkumisen vuoksi sinisen valon on todettu aiheuttavan silmien väsymistä ja päänsärkyä. Toteutimme tammikuussa valtakunnallisen kyselyn, jonka mukaan joka viides suomalaislapsi kärsi jo silloin sinisen valon aiheuttamista vaivoista, Suomen Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik toteaa.

­– Kyselymme toteutettiin ennen koulujen etäopetusjaksoa, jolloin nuorten ruutuaika moninkertaistui entisestään. Kun tehdään päätöksiä syksyn opetusmuodoista mahdollisen toisen koronaepidemian aallon vuoksi, etäopetuksen haitalliset vaikutukset nuorten silmäterveyteen olisi hyvä arvioida tarkkaan, Vestervik korostaa.

Pitkäaikaiset vaikutukset tuntemattomia

Modernin television, tietokoneen, tabletin ja matkapuhelimen sininen valo vaikuttaa silmiin. Kun silmät altistuvat näytön valolle kauan, kehon luontainen melatoniinituotanto häiriintyy. Kirkas valo pitää vireystilaa yllä ja täten vaikeuttaa esimerkiksi lapsen nukahtamista.

– Jo tammikuussa, ennen etäopetusta, teinien eli 14–17-vuotiaiden keskimääräinen ruutuaika oli peräti 33 tuntia viikossa – lähes aikuisen työviikon verran. Miltei joka kymmenes lapsi oli jo tuolloin suurkuluttaja, eli käytti ruutuaikaa arkisin 6–8 tuntia tai vielä enemmän. Etäopetus teki lähes kaikista koululaisista tällaisia suurkuluttajia, Vestervik jatkaa.

– Pitkään on tiedetty, että paikoillaan istumisen ja silmien ongelmien välillä on yhteys. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, mitä pitkäaikainen siniselle valolle altistuminen aiheuttaa.

Suomalaisvanhemmat huolestuneempia kuin muut Pohjoismaissa

Synsamin kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista vanhempaa, joiden lapset ovat 0–17-vuotiaita. Seitsemän kymmenestä suomalaisvanhemmasta on huolissaan sinisen valon vaikutuksesta lastensa silmiin.

– Lasten ruutuajan käyttö huolestuttaa tutkimukseen osallistuneita suomalaisvanhempia. Huolestuneiden osuus on Suomessa korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa, Synsamin Vestervik toteaa.

Synsam Group selvitti suomalaislasten ruutuajan käyttöä valtakunnallisella kyselytutkimuksella 3–15.1. 2020. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1007 henkilöä, joiden lapset ovat iältään 0–17-vuotiaita. Sähköisen kyselyn toteutti YouGov, joka kuuluu Pohjoismaiden johtavien tutkimuspalveluyritysten joukkoon.