Neljä vinkkiä suolan vähentämiseen – entä minkä suolan valitsisin?

0

Kokosimme neljä vinkkiä suolan vähentämisestä kiinnostuneille.

1. Vaihda pöytäsuola mineraalisuolaan, joka sisältää vähemmän natriumia, mutta maustaa, kuten pöytäsuola. Pansuolassa osa natriumista on korvattu kaliumkloridilla ja magnesiumsulfaatilla. Niillä on oma edullinen, jopa natriumin vähentämistä voimakkaampi suojavaikutus verenpaineeseen, sydämeen ja verisuoniin.

2. Totuttele vähitellen vähäsuolaisempaan ruokaan

3. Vähennä runsassuolaisten valmiiden ruokien kulutusta. Näihin kuuluvat mm. naposteluruoat, sillit, kestomakkarat ja maustekastikkeet.

4. Lisää kaliumin saantia kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Kaliumia käytetään myös mineraalisuoloissa korvaamassa natriumia. Kalium alentaa verenpainetta: kun kaliumia saadaan riittävästi, munuaiset erittävät natriumia ja verenpaine pääsee laskemaan.

Minkä suolan valitsisin?

Suoloissa on eroja, eikä oikean, terveydelle hyvän vaihtoehdon valitseminen ole aina helppoa. Siksi kokosimme lyhyesti vinkit siitä, mikä suola sopii mihinkin tilanteeseen.

Mineraalisuola 

Mineraalisuola soveltuu päivittäiseen käyttöön sekä keittiöön että ruokapöytään. Mineraalisuoloista Pansuolassa osa natriumista on korvattu kaliumkloridilla (28%) ja magnesiumsulfaatilla (12%), jolloin maukkaus saadaan ruokaan normaalia vähemmällä natriumin määrällä. Pansuola on jodioitu.

Kalium ja magnesium ovat kivennäisaineita, joilla on oma edullinen, jopa natriumin vähentämistä voimakkaampi suojavaikutus verenpaineeseen, sydämeen ja verisuoniin. Ne myös aktivoivat munuaisten toimintaa tehostaen haitallisen natriumin poistumista elimistöstä.

Merisuola, ruokasuola

Merisuolaa tai ruokasuolaa kannattaa käyttää kalan graavaamiseen, johon mineraalisuola ei sovellu.

Sormisuola, ruususuola ja musta suola

Erikoissuolat voivat kohottaa arjen yläpuolelle, kun ruoanlaittoon kaipaa erityistä juhlavuutta tai lopulliseen annokseen suolahippusella viimeistellyn ulkonäön. Niitä ei kannata käyttää yleissuolana runsaan natriumin vuoksi. Koska natriumia on lähes yhtä paljon kuin merisuolassa, mineraalipitoisuudet jäävät trendisuoloissa niin vähäisiksi ettei niillä ole ravitsemuksen kannalta merkitystä.

Joidenkin suolojen natriumpitoisuuksia

Ruokasuola                             99,8 %

Merisuola                                98,6 %

Himalajan suola, ruususuola     96–97 %

Yrttisuolat                               85-95 %

Pansuola                                 57 %

 

Asiantuntijana: Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen

Jaa

Kommentoi