Hallitus on linjannut koronarokotuskäytäntöjä uudelleen. Se puoltaa sosiaali- ja terveysministeriön kantaa siitä, että rokotteita voidaan antaa kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. Asiasta tehtiin linjaus tänään.

Koronaministeriryhmä antoi siis suosituksen laajentaa neljänsien koronarokotuksen saajien joukkoa, mutta siitä, ketkä lopulta voivat saada rokoteannoksen tai tehosterokotteen, päättävät kunnat ja terveydenhuollon asiantuntijat.

Rokotukset toteutetaan terveydenhuollon jo olemassa olevien rokotuskäytäntöjen mukaisesti. Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL laativat yhdessä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon toimijoiden kanssa ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen. Rokottamisesta aiheutuvat kustannukset kattaa valtio.

Sosiaali- ja terveysministeriön kannan mukaan rokotuksilla vähennetään koronaan liittyvää sairastavuutta ja erityisesti vakavaa koronavirustautia, turvataan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä ja palveluiden saatavuutta sekä pidetään yhteiskuntaa avoimena.

Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille ja neljättä 60–64-vuotiaille.

Viidettä tehosteannosta THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä kaikille yli 65 vuotta täyttäneille.