Hallitus valmistelee sote-uudistuksen osana monikanavarahoituksen purkamista. Yhtenä vaihtoehtona on yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten lakkauttaminen. Hyvinvointiala HALI ry, Suomen Yrittäjät ja Lääkäripalveluyritykset LPY selvitti kyselyssään, mitä mieltä kansalaiset ovat Kela-korvausten mahdollisesta lopettamisesta.

Kansan selvä enemmistö vastustaa hallituksen suunnitelmaa lakkauttaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset.

Kyselyn tulos on selkeä: vastaajista 68 prosenttia vastustaa mahdollista Kela-korvausten lakkauttamista ehdottomasti (45 %) tai jossain määrin (21 %).

Eniten vastustusta lakkauttamissuunnitelma herättää naisten (76 %) ja 51–65-vuotiaiden (79 %) keskuudessa. Vastaajista 23 prosenttia puoltaa Kela-korvausten lakkauttamista ehdottomasti (7 %) tai jossain määrin (16 %).

Kela-korvausten lakkauttamista vastustetaan kaikissa taustaryhmissä, kuten tuloluokissa, enemmän kuin puolletaan. Suurituloisimmassa ryhmässä (yli 85 000 vuodessa tienaavat taloudet) lakkauttamissuunnitelmaa puolletaan eniten (33 %) ja pienituloisimmassa ryhmässä (alle 35 000 vuodessa tienaavat taloudet) vähiten (21 %).

− Tämän selvempää viestiä kansalta ei voi tulla: Kela-korvauksia ei haluta lakkauttaa. Hallituksen on nyt otettava tämä kansalaisten viesti huomioon jatkovalmistelussa, toteaa Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

− Vastauksista on nähtävissä, ketkä Kela-korvauksia tarvitsevat eniten: ikääntyneet, naiset ja vähiten ansaitsevat. Jos Kela-korvaukset poistetaan, se on puhdas leikkaus näiltä ryhmiltä. Erityisesti pienituloiset ovat päässeet Kela-korvausten turvin yksityiselle hoitoon julkisen terveydenhuollon jonojen sijaan, jatkaa Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari.

Suunnitelma Kela-korvausten lakkauttamisesta herättää vastustusta niin hallitus- kuin oppositiopuolueiden kannattajissa. Eniten vastustusta on kokoomuksen (81 %) ja perussuomalaisten (78 %) äänestäjissä sekä heissä, jotka eivät aio äänestää tai jotka eivät kerro puoluekantaansa (77 %).

Vähiten Kela-korvausten lakkauttamista vastustetaan vasemmistoliiton (52 %), SDP:n (54 %) ja pienpuolueiden (56 %) äänestäjien keskuudessa.

Huomionarvoista kyselyssä on myös niiden osuus, jotka eivät osanneet sanoa kantaansa Kela-korvausten lakkauttamiseen. Heitä oli vastaajissa vain 8 prosenttia. Vastaajat olivat toisin sanoen suhteellisen varmoja Kela-korvauksia koskevista näkemyksistään.

Tule tekemään suoranaisia löytöjä Iittalan verkkokauppaan – tästä ostoksille.