Kaupallinen yhteistyö: Fiksukuluttaja.fi
Heikolla tolalla olevat raha-asiat stressaavat jokaista ja aiheuttavat monenlaista pahoinvointia.
Helena, 34, innostui talouden hallinnasta luettuaan Fiksukuluttaja-blogia ja päätti tehdä isomman remontin omaan talouteensa.
Tavoitteeksi hän laittoi 10 000 euron säästösumman vuodelle 2021 ja sitä myötä mielenrauhan raha-asioiden saralla.
Tässä artikkelissa Helena kertoo, miten hän onnistui tavoitteensa saavuttamisessa, jotta sinäkin voisit inspiroitua tarinasta.
Maksoin kalliit velat pois yhdistelylainalla
Tiesin jo valmiiksi, että merkittävä osa tuloistani kuluu vuosien varrella ottamieni lainojen kuukausieriin. Välillä jokin lasku on ollut myöhässäkin, jolloin tavanomaisen kuukausierän päälle on pitänyt maksaa myös muistutuskuluja ja viivästyskorkoja.
Opiskelin netistä, mistä saa yhdistelylainan mahdollisimman edullisesti ja tein ilmaisen kilpailutuksen.
Huojennus oli valtava, kun minulle tarjottiin 15 000 euron lainaa vain 7% korolla.
Vaikka tuokaan korko ei ole mikään superedullinen, sain merkittävät säästöt aikaiseksi, kun maksoin tuolla uudella lainalla pois 15 000 euron edestä pikavippejä, osamaksuja ja joustoluottoja. Osassa niistä oli jopa yli 50 prosentin todellinen vuosikorko.
Yhdistelylainan avulla sain lainojen kuukausierät laskettua 650 eurosta 300 euroon, eli säästöä syntyi 350 euroa kuukaudessa.
Vinkkini säästäjälle on suoraviivainen: yhdistä kaikki lainat saman tien, jos saat tilalle edullisemman lainatarjouksen. Ei ole mitään syytä maksaa enempää korkoa kuin on pakko.
Tein budjetin jonka avulla löysin vuotoja rahankäytöstäni
Vaikka muistin lainojen kuukausierien loppusummat liiankin hyvin, ei minulla ollut tarkkaa käsitystä siitä, mihin muuhun rahani kuluvat.
Tiesin vain sen, että tili on käytännössä aina tyhjä ennen palkkapäivää. Viimeiset kauppareissut ennen tilipäivää piti rahoittaa luottokortilla.
Aloitin taloudenhallinnan ryhtiliikkeen loppuvuonna 2020 keräämällä kuukauden ajalta kaikki kuitit talteen. Lisäksi vietin useita tunteja verkkopankissa ja kaikkien palveluntarjoajieni asiakassivuilla keräämässä tietoa siitä, mihin rahani kuluivat.
Laadin joulukuussa budjetin, mihin merkitsin piinallisen tarkasti kaikki kiinteät menoni. Laskin budjettia varten keskiarvon muun muassa ruokaostoksilleni (ja järkytyin sen hipoessa 400 euroa kuussa!).
Kiinteät menoni olivat kuitenkin pienemmät kuin nettotuloni, mikä oli tietenkin huojentava havainto.
Jos en olisi kerännyt myös niitä kuitteja, olisin saattanut jättää talousremontin sikseen. Onneksi olin säästänyt ne kuitit, ja pystyin siten selvittämään, miksei minulle jää mitään säästöön.
Kuitit paljastivat minun käyttävän aivan liian paljon rahaa kirpputoreilla, kahviloissa ja kirjakaupoissa. Laitoin itseni saman tien ostolakkoon, ja laskin säästäneeni siten jopa 3000 euroa vuoden 2021 aikana.
Ennen koronaa kävin paljon juhlimassa ystävieni kanssa. En uskalla edes ajatella, paljonko yksi ilta yökerhossa saattoikaan maksaa takseineen ja kuohujuomineen…
Kilpailutin kaikki vakuutukset ja poistin päällekkäisyydet
Vakuutusten kilpailuttaminen tuntui paljon vaikeammalta kuin yhdistelylainan kilpailutus, mutta toisaalta oli vain hyvä, että jouduin paneutumaan asiaan huolella.
Olin nimittäin maksanut aivan turhista vakuutuksista.
En ollut matkustanut vuosiin, mutta maksoin silti kuukausittain jatkuvasta matkavakuutuksesta.
Lisäksi minulla oli erillinen matkatavaravakuutus sekä tapaturmavakuutus, vaikka minut oli jo tapaturmavakuutettu ammattiliittoni kautta!
Säästin vakuutuksissa yhteensä 390 euroa vuodessa.
Kilpailutin sähkön (mutten valinnut halvinta)
Kilpailutin myös sähkösopimukseni, mutta en valinnut sitä halvinta minulle tarjottua sähkösopimusta.
Halusin ympäristöystävällisen sähkösopimuksen, ja tämä painoi vaakakupissa enemmän kuin pari senttiä halvempi kWh-hinta.
Sain silti mielestäni hyvän tarjouksen: noin 8 senttiä per kWh ja ensimmäinen vuosi ilman kuukausimaksua. Aiempi hinta oli 13 snt/kWh ja 3,90 €/kk.
Kerrostaloasunnossa kulutus ei ole kovin suurta (noin 1400 kWh vuodessa). Voin siis laskea säästäneeni 116,80 euroa.
Enoni asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa, missä sähkönkulutus hipoo 20 000 kWh vuodessa.
Hänen kannattaa tehdä sähkön kilpailutus heti, kun edellinen määräaikainen sopimus päättyy!
Vaihdoin pankkia ja sain ilmaiset pankkipalvelut
Päätin kilpailuttaa myös pankkipalvelut, sillä maksoin 7,80 euroa kuussa pelkästään siitä, että minulla oli pankkitili, pankkitunnukset ja yksi pankkikortti.
Niiden lisäksi maksoin 90 euroa pelkästä luottokortin olemassaolosta.
S-Pankista saa pankkipalvelut ilmaiseksi, eikä luottokortissakaan ole kuukausi- tai vuosimaksuja. Mikäli ostokset maksaa pois korottoman maksuajan sisällä, ei maksettavaksi tule edes laskutuspalkkiota.
Pankin vaihto toi vähintään 183,60 euron vuotuiset säästöt. Avasin samalla säästötilin, jolle keräsin vuoden 2021 mittaan yhteensä 10 000 euroa.
Sain säästötilinkin täysin ilmaiseksi, vaikka vanhassa pankissa sen kuukausihinta olisi ollut 1,50 euroa.
Pienensin ruokakuluja kahdella eri tavalla
Kuten edellä mainitsin, kulutin ennen ruokakauppaan jopa 400 euroa kuussa.
Raha kului lihaan, juustoihin, valmiisiin maustekastikkeisiin ja hedelmiin. Pidän hyvästä ruoasta, mutten ole kummoinen kokki. Siksi hankin valmiita maustekastikkeita, kalliita juustoja ja hintavia yrttejä saadakseni ruoan maistumaan joltakin.
Sain tiputettua ruokakauppaostokseni noin 250 euroon kuussa kahdella konstilla.
Ensinnäkin: ostin keittokirjan, minkä avulla opettelin tekemään maukasta, kasvisvoittoista ruokaa edullisista raaka-aineista. Enää en heitä pois esimerkiksi kukkakaalin lehtiä. Aloin myös hahmottaa satokausien merkityksen kasvisten hinnalle.
Toisekseen: keskitin ruokaostokseni Lidliin. Latasin myös sen kanta-asiakassovelluksen säästääkseni vieläkin enemmän.
Tutustuin myös netin hävikkiruokakauppoihin, mutta löysin niistä lähinnä naposteltavia ja maustekastikkeita – joita en enää tarvinnut.
Myös nämä vinkit edistivät tavoitettani
Edellä kerrotut keinot auttoivat minua säästämään 9690,40 euroa vuodessa.
Puuttuvat 309,60 euroa (ja vähän ylikin) sain kokoon pienistä puroista, kuten lopettamalla hiusten värjäämisen ja harrastamalla aiempaa edullisemmin.
Esimerkiksi konsertti- ja teatteriliput ovat melkoisia rahareikiä.
Säästin myös kantamalla omaa vesipulloa mukanani sen sijaan, että olisin ostanut kivennäisvettä aina janon tullen.
Se, että vuoden 2022 alussa minulla oli kymppitonnin puskuri, vähensi merkittävästi taloushuoliani.
Aion jatkaa säästeliästä elämäntapaa, vaikkakaan en enää laske joka senttiä.
Lue lisää säästövinkkejä osoitteessa Fiksukuluttaja.fi.