Korjaus: Kuluttaja-lehti on kertonut testissään olevasta virheestä, jonka vuoksi heidän testinsä tiedot eivät ole relevantteja. He tulevat tekemään uudet testit. Uutisoimme uusista testituloksista, kun Kuluttaja-lehti on saanut tulokset. Alla oleva uutinen on laboratoriossa tapahtuneen virheen vuoksi siis paikkansa pitämätön. Täältä voit lukea Kuluttaja-lehden oikaisusta kertovan artikkelimme.

Kuluttaja-lehti on testannut suodatinpusseja laboratoriossa.

Tarkkailun alla oli 16 yleisesti myytävää tuotemerkkiä. Testin ideana oli selvittää se, kuinka paljon kemikaaleja niistä liukenee nesteeseen kahvia keitettäessä.

Testissä selvisi, että eniten lyijyä liukeni S-ryhmän X-tra-suodatinpussista. Siinä määrä oli 21,1 mikrogrammaa litraa kohti. Melitta Gourmet Intensen tulos on 12,4 mikrogrammaa, Melitta Naturan 10,8 mikrogrammaa ja K-ryhmän Pirkka Costa Rican 10,0 µg eli mikrogrammaa.

Valmistajat kiistävät tulokset. Esimerkiksi S-ryhmä kertoo, että omissa testeissään se on huomannut alle 20-kertaisesti nyt ilmoitettuja pitoisuuksia, eli alle yksi mikrogrammaa per litra.

Melitta ja Kesko ovat myös kiistäneet tulokset.

EU ei ole vielä määritellyt paperin lyijypitoisuuden turvallisuusrajoja. Saksassa on suositettu, että paperista saisi liueta lyijyä enintään kymmenen mikrogrammaa kiloa kohti.

Lähde: Kuluttaja