Nainen istahtaa ikivanhaan puunhaaraan Helsingin Töölönlahden rannassa. Ympärillä oleva vehreys on pakahduttavaa, meri siintää taustalla. Kesä on parhaimmillaan. Pyynnöstä hän ryhtyy nauramaan.
Eipä aikaakaan, niin nauru muuttuu iloiseksi hytkynnäksi ja silmistä alkaa valua ilon kyyneleet. Kesäisessä puistossa näkee monenlaista viheltäjää, mutta harva herättää ohikulkijoissa postitiivistä hilpeyttä.
Naurava nainen on Laura Juusela, naurujoogaohjaaja, joka naurattaa ihmisiä työkseen ympäri Suomea, niin kokoushuoneissa kuin puistoissakin.
Tyhjä olo
Nykyihmistä ei monesti naurata, sillä elämästä puuttuu ilo ja onni. Kaikkea on käytännöllisesti katsoen yltä kyllin ja kuitenkin ihmiset kokevat, että jotain puuttuu. Ajatellaan, että kun saan tuon tai tuon hankittua, sitten olen onnellinen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Tämän hetken suuri trendi kertoo, että ihmiset satsaavat elämyksiin ja kokemuksiin mieluummin kuin tavaraan. Vaikka henkisiä kiksejä metsästetään innokkaasti, niin monesti palkinnoksi jää kuitenkin tyhjä olo. Mikä meni pieleen?
Jos haluttujen asioiden saavuttaminen ei ole tuonut tyydytystä, silloin on haluttu vääriä asioita. Vaatii kosolti itsetutkiskelua, että oppii haluamaan itselle hyvää tekeviä asioita.
Mistä sitten tietää, mitä kannattaa haluta ja mistä ne onnen avaimet löytyvät? Mistä löytää vastauksen?
-Tähän on ainoastaan yksi keino, kääntyä sisäänpäin. Hiljentyä ja kuunnella sisintään. Sieltä tulee vastaus aivan sadan prosentin varmuudella, lupaa Juusela.
Hän on myös on meditaatio-ohjaaja, vyöhyketerapeutti, energiahoitaja, korutaiteilija ja paljon muuta. Juuselaa voisi nimittää henkisten asioiden personal traineriksi.
-Henkinen kehitys vaatii myös ohjaajaa ja opastajaa, aivan samalla tavalla kuin liike-elämä konsulttejaan tai kehonrakentaja personal traineria, hän sanoo.
Henkisen kehityksen tiellä konstit ovat monet. Nykyihmiselle hiljentyminen on helpommin sanottu kuin tehty. Hiljentymisen voi aloittaa äänekkäästikin, vaikkapa nauramalla. Se on yksi tapa tutustua itseensä, kääntyä kohti sisintään.
-Naurujooga opettaa läsnäolon taitoa. Onni luuraa juuri tässä hetkessä, tietää Juusela.
Terveyttä nauramalla
Naurujooga ei ole vitsi, vaan vakavasti otettava asia, jolla on huikeita terveysvaikutteita. Eihän se muuten olisi levinnyt yli 70 maahan, selvittää Juusela.
Naurujoogan kehitti intialainen lääkäri Madan Katarian vuonna 1995. Hän oli kirjoittamassa artikkelia lääkärilehteen, jolloin hän tuli ajatelleeksi, että ihmisillä voi olla hyvinkin erilainen huumorintaju, mutta nauru on globaali-ilmiö, jonka terveysvaikutukset ovat kaikille samat. Oivalluksestaan intoutuneena hän kehitti naurujoogan.
Naurujoogassa ei ole perinteisiä joogan asanoita eli asentoja. Naurujoogan joogaosuus tulee hengitysharjoituksista, jotka opettavat tekijälleen olemisen ihanuutta juuri tässä hetkessä.
-Nauru rentouttaa kehon ja mielen sekä toimii stressin ehkäisijänä ja laukaisijana. Kunnon nauru alentaa myös verenpainetta, lievittää kipua sekä vahvistaa elimistön vastustuskykyä. Nauru pistää verenkiertoon vauhtia. Se auttaa myös astman ja keuhkoputken tulehduksen hoidossa. Edistää me-henkeä, selvittää Juusela.