HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pyrkii ehkäisemään vaikeaa koronataudin muotoa suosittamalla hyytymisenestolääkitystä eli hepariinia jo vuodepotilaiksi joutuneille 40-vuotiaillekin. Tämä suositus on annettu nyt myös kotihoitoon ja taudin alkuvaiheessa. Pistämiseen kotona annetaan koulutus. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Hepariini tunnetaan veren hyytymisen estoaineena. Helsingin Sanomien mukaan sairaalassa annettu hepariinihoito on vähentänyt koronakuolleisuutta merkittävästi. Paras vaste tulee jos potilaalle annetaan hyytymisenestolääkitys kahden vuorokauden kuluessa.

Hepariinia HUS suosittaa kaikille yli 60-vuotiaille koronadiagnoosin saaneille, raskaana oleville mutta nyt myös sekä yli 40-vuotiaille vuodepotilaille.

Koronapotilaat saavat hepariinilääkityksen ilmaiseksi tartuntatautilain nojalla. Sen pistämiseen kotona annetaan opastus.­ Hesarin mukaan kuurin määrää lääkäri, ja kuuri kestää kymmenen päivää. Vuodepotilaiksi lasketaan ne jotka eivät taudin vuoksi jaksa liikkua. Liikkumattomuus lisää riskejä veritulppiin.

Lähde: HS