Nykyisin joka kolmas syöpään sairastunut on työikäinen. Yhä useampi haluaa jatkaa työntekoa jollakin tavalla myös sairauden aikana tai ainakin palata takaisin työelämään mahdollisimman pian. Tämä vaatii uudenlaista tukea työnantajilta sekä osaamista niin työterveyslääkäreiltä kuin syöpälääkäreiltäkin.  

Tyypillisimmät työikäisten syövät ovat rintasyöpä, eturauhassyöpä, suolistosyövät, keuhkosyöpä ja ihomelanoomat. Riski sairastua syöpään kasvaa jo 45 ikävuoden jälkeen. Eri syövät vaikuttavat eri tavoin työkykyyn ja mahdollisuuksiin palata takaisin työelämään, eivätkä kaikki syöpähoidot nykyisin enää suoraan vaikuta työkykyyn.

Valtaosa syöpähoitojen sivuvaikutuksista on ohimeneviä, mutta toisaalta niitä voi tulla esille pitkän ajan kuluttua hoitojen päättymisestä. Samaan aikaan työ on monelle tärkeä osa elämää, koska se tarjoaa ihmiselle vastapainoa sairastumiselle sekä taloudellista ja sosiaalista turvaa.  

– Työnteolla on monelle kuntouttava vaikutus, sillä se antaa muutakin ajateltavaa kuin sairastumisen, kertoo johtava työterveyslääkäri Anita Riipinen Terveystalosta. 

Potilaan kannattaakin siis yrittää jatkaa mahdollisuuksiensa mukaan työelämän parissa.

Terveystalo ja Docrates Syöpäsairaala ovat marraskuussa aloittaneet yhteisen palvelun niille Terveystalon työterveysasiakkaille, jotka ovat hoidossa Docrates Syöpäsairaalassa. Uuden palvelun tavoitteena on mahdollistaa sujuva paluu työelämään potilaan yksilöllisen tilanteen mukaisesti.

Potilaan luvalla työterveyslääkäri ja onkologi tekevät yhteistyötä potilaan kuntouttamiseksi ja sujuvan työhön paluun varmistamiseksi. Työikäisistä syöpään sairastuneista 70 prosenttia kertoo palaavansa takaisin samaan työpaikkaan ja puolet palaa töihin vuoden sisällä sairastumisestaan.  Onnistuneeseen työhön paluuseen liittyy usein hyvä yhteys työterveyshuoltoon ja työpaikkaan jo sairauspoissaolojen aikana.  

– Työyhteisön tuki ja hyvin suunniteltu työhön paluu ovat merkittävässä roolissa sairastuneen työkyvyn palautumisessa, Riipinen sanoo. 

– Haasteena on usein se, että työterveyshuolto ja potilaan syöpää hoitava lääkäri eivät keskustele keskenään riittävästi potilaan tilanteesta. Kun työterveyshuolto saa hoitavalta lääkäriltä ajantasaista tietoa potilaan jaksamisesta, on helpompi arvioida potilaan työkykyä ja sopia tarvittavista toimenpiteistä työhön paluun tukemiseksi. Potilaan toiveita on osattava kuunnella ja tarjota hänelle yksilöllistä tukea työhön paluuseen, lisää syöpätautien erikoislääkäri Jorma Sormunen Docrates Syöpäsairaalasta.