Monessa yrityksessä satunnaisiin etäpäiviin tai pidempiinkin pätkiin poissa toimiston työpisteeltä on jo totuttu, ja etätyö on vakiintunut osa joustavaa työskentelyä. Miten sitä voisi parantaa hyvinvoinnin näkökulmasta?

Kotiin voi hankkia korokkeita, sähköpöytiä ja muita etätyötä helpottavia välineitä, mutta lopulta onnistuneen etätyön tärkeimpiä tekijöitä ovat oman kehon käyttö ja tauotus.

– On hieno juttu, jos kotona on käytössä työtuoli ja jopa pöytä, joita voi säätää oman tarpeen mukaan. Kehoa voi kuitenkin käyttää ergonomisesti myös ilman erityisiä etätyöhön tarkoitettuja välineitä. Tärkeintä on vaihdella työasentoa pitkin päivää, sillä yhdessä ja samassa asennossa ei koskaan ole hyvä viipyä liian kauan, toteaa johtava työfysioterapeutti Anna Gustafsson Terveystalosta.

Tauko virkistää myös etäilijää

Toisinaan törmää edelleen ajatukseen siitä, että etäpäivä on yhtä lorvailua. Kotoa käsin töitä tehdessä työhön saattaa sitä vastoin uppoutua niin täysin, että tauot unohtuvat.

– Suomalaisessa työkulttuurissa itää edelleen hassu ajatus siitä, että työ on tehokasta, kun tauoille ei ole aikaa. Kenenkään keho ei kuitenkaan kestä jatkuvaa työntekoa. Pakonomaisesta suorittamisesta ja syyllisyydentunnosta on jo aika oppia pois. Etäpäivänä kannattaa hyödyntää luontevat taukotilanteet ja käydä vaikka metsälenkillä koulutusta kuunnellessa, vinkkaa Gustafsson.

Sekä keho että mieli kaipaavat tauotusta työpäivään. Pahinta on, jos etäpäivänä jämähtää kyyristelemään keittiönpöydän ääreen ja pysyttelee paikoillaan samassa asennossa koko päivän. Gustafsson muistuttaa etätyön tarjoavan monenlaisia mahdollisuuksia muokata työpäivästä ja -ympäristöstä juuri omiin tarpeisiin sopivan:

– Esimerkiksi tiukkaa asiantuntijatyötä tekevälle työskentely puutarhassa voi tuntua rauhoittavalta. Työ on usein hektistä ja toimistolla on paljon ärsykkeitä, myös melutaso voi avokonttorissa olla korkea. Moni kokeekin, että etäpäivänä keskittyminen on vaivattomampaa, ja silloin myös palautuminen sujuu sutjakammin.

Näin saat etätyöstä eniten irti:

  1. Vaihtele asentoa ja työpistettä pitkin päivää. Keho ei kestä kovin kauaa yhdessä asennossa kipeytymättä. Fyysisen hyvinvoinnin kannalta työntekoa on tärkeää tauottaa ja asentoa vaihtaa säännöllisin väliajoin pitkin päivää. Kotona on monta paikkaa, missä tehdä töitä – kokeile työskennellä esimerkiksi sohvalla tyyny sylissäsi kannettavan tietokoneen alla tai aseta tietokone lipaston päälle ja tee hetken aikaa töitä seisten.
  2. Käy kävelyllä. Tavallisesti toimistolle matkatessa arkiaskeleita karttuu kuin huomaamatta. Käveleminen kannattaa etätyöpäivänäkin – käy vaikka kävelyllä ennen työnteon aloittamista, hae lounasta kaupasta tai poimi iltapäivällä mukaan noutokahvi. Koska kotona ei tule liikuttua samaan tapaan kuin toimistolle lähtiessä, on omasta aktiivisuudesta hyvä huolehtia erityisesti etäpäivän aikana.
  3. Pidä yhteyttä työkavereihin. Oman tiimin kanssa koettu yhteisöllisyys on tärkeä osa työhyvinvointia, vaikka tekisikin paljon töitä kotoa käsin. Kannattaa siis pitää aktiivisesti yhteyttä työkavereihin ja muistaa kysellä kuulumisia. Etätyön tekemisen ei tarvitse tarkoittaa työyhteisön ulkopuolelle jäämistä.
  4. Tee huoletta myös työhön liittymättömiä asioita. Hyödynnä sitä, ettei esimerkiksi etäkoulutuksen aikana tarvitse istua paikoillaan. On täysin sallittua vaikka kävellä pihalla tai viikata pyykkejä samalla – se ei tee sinusta huonompaa kuuntelijaa. Rauhallinen puuhastelu tukee kehon ja mielen hyvinvointia ja voi jopa tehostaa keskittymistä.
  5. Käytä mielikuvitustasi! Kuuntele rohkeasti kehoasi ja mieti mahdollisuuksia, joita oma koti työpisteenä tarjoaa. Pukeudu rennosti, pidä ulkoilutauko ja palaa virkistyneenä työpisteelle. Rentouta lihaksia hetken aikaa vaikka pilatesrullan avulla kesken työpäivän. Pohdi, mitä oma kehosi ja mielesi kaipaa – miten voisit tehdä työympäristöstäsi juuri itsellesi sopivan?