Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän aiempaa herkemmin ja reaaliaikaisesti.

Innovaatio voi tulevaisuudessa nopeuttaa virusinfektioiden diagnosointia ja tehostaa taudin etenemisen seurantaa.

Kyseessä on niin kutsuttu Func-anturi, joka hyödyntää fluoresoivia hiilinanopisteitä ja DNA-koettimia viruksen RNA:n havaitsemiseen. Toisin kuin aiemmat menetelmät, uusi tekniikka pystyy tunnistamaan viruksen tarkasti jo siinä vaiheessa, kun se vapauttaa perimänsä isäntäsolussa.

– Anturimme tunnistaa viruksen RNA:n erittäin herkästi ja tarkasti myös aidosta näytteestä, kertoo fysiikan professori Jussi Toppari.

Aiemmin käytetyt, niin kutsutut Non-Func-anturit eivät ole toimineet riittävän luotettavasti oikeiden virusnäytteiden kanssa. Uusi anturi tarjoaa nyt lupaavan ratkaisun tähän haasteeseen.

Kehitetty menetelmä yhdistää biologian, kemian ja fysiikan osaamisen ja avaa tietä turvallisemmalle diagnostiikalle. Seuraavaksi tutkijat pyrkivät korvaamaan nykyisessä anturissa käytetyn etidiumbromidin turvallisemmilla väreillä.

Viimeaikaiset pandemiat ovat osoittaneet, että virukset muodostavat vakavan maailmanlaajuisen uhan terveydelle. Niiden varhainen havaitseminen ja tunnistaminen on oleellista uusien epidemioiden ehkäisemiseksi. Vaikka perinteiset virusten havaitsemismenetelmät ovat tehokkaita, eivät ne anna tarkkaa ajallista ja paikallista tietoa infektiosta kuten siitä hetkestä, kun virus avautuu ja vapauttaa perimänsä.

Tutkimus on julkaistu CARBON-tiedelehdessä 10.3.2025.