Erityisesti aamuvirkuille kellojen siirto voi tuottaa haasteita. Unihoitaja Anna-Mari Aronen Terveystalosta kertoo, miten talviaikaan siirtymiseen kannattaa valmistautua ja kuinka oman unirytmin saa tasattua.

1. Pyri saamaan valoa heti herätessäsi: valo tahdistaa elimistön keskuskelloa

”Vaikka kellojen siirto ei aiheuttaisi ongelmia, unirytmin tasaantumiseen saattaa mennä aikaa. Rytmin siirtoon auttaa valo, sillä se tahdistaa elimistön keskuskelloa. Valoa tulisi saada heti aamusta herätessä, ja tähän voi käyttää apuna kirkasvalolamppua.”

2. Myös ruokailu tahdistaa elimistöä, joten tue siirtymää ruokarytmillä

”Ruokailut tulisi ajoittaa samaan aikaan kuin ennen kellojen siirtoa. Syö aamupala tunnin sisällä heräämisestä ja aterioi aamiaisen jälkeen 3–4 tunnin välein. Ruokailut alkavat rytmittämään elimistön keskuskelloa uuteen aikaan.”

3. Mieti, voitko suhtautua kellon siirtoon uudella tavalla

”Oma mielesi ja ajattelusi vaikuttavat kokemukseen, jota kellojen siirto voi aiheuttaa. Jos tiedät kellojen siirron aiheuttavan sinulle rytmiin muutoksia, voit yrittää kokeilla vaihtoehtoista suhtautumista. Saatat olettaa, että siirrosta tulee ongelmia, jos niin on käynyt aikaisemmin. Et kuitenkaan tiedä, kuinka tällä kertaa tulee käymään. Vaihtoehtoinen ajatus olisi, että siirto onnistuu rankemmasta alusta huolimatta ja rytmi tasaantuu ajan kanssa.”

4. Tasaantuu yleensä pian

”Suurimmalla osalla ihmisistä unirytmi tasaantuu 2–5 vuorokaudessa. Mikäli tiedät, että unirytmin siirto kestää sinulla pitkään, myöhäistä nukkumaanmenoa 15 minuutilla ja mene nukkumaan uuteen myöhäisempään aikaan 3–4 iltana. Tämän jälkeen myöhäistä nukkumaanmenoa taas 15 minuutilla ja noudata uutta nukkumisaikaa seuraavat 3–4 iltaa.”