Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä, suuseksissä ja seksilelujen yhteiskäytössä. Kondomi suojaa sekä seksitaudeilta että ei-toivotulta raskaudelta.
Suomessa arvioidaan noin 30 000 ihmisen saavan vuosittain seksitautitartunnan. Tarkkaa lukua ei kuitenkaan tiedetä, koska läheskään kaikki tartunnan saaneet eivät hakeudu tutkimuksiin oireiden puuttuessa. Papillooma- ja herpesvirukset sekä klamydiabakteeri aiheuttavat yhdessä valtaosan seksitautitatartunnoista Suomessa.
Hakeudu seksitautien testaukseen, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, oireita tai kondomi on mennyt rikki. Muista, että seksitaudit voivat olla usein täysin oireettomia ja myös oireettomassa vaiheessa olevat taudit tarttuvat eteenpäin. Jos sinulla todetaan tartunta, kehota myös seksikumppaneitasi hakeutumaan testeihin.
Seksitautien testaus, hoito ja lääkkeet ovat ilmaisia julkisessa terveydenhuollossa. Testaukseen ja hoitoon voit hakeutua terveyskeskukseen tai sukupuolitautien poliklinikalle.
Tippuri
Tippurin aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri, ja se tarttuu suojaamattoman seksin välityksellä. Kondomi suojaa tippuritartunnalta.
Suomessa todettiin viime vuonna lähes 600 tippuritartuntaa, joka on toistaiseksi tartuntatautirekisteriin ilmoitettu suurin vuosittainen määrä. Suurin osa tippuritartunnoista todetaan miehillä, näistä puolet on saatu miesten välisessä seksissä. Suurin osa tippuritartunnoista on Suomessa saatuja.
Oireet alkavat muutamassa päivässä
Tippuri voi aiheuttaa virtsaputken, kohdunkaulan, peräsuolen ja nielun tulehduksen. Tippurin oireet alkavat usein jo muutaman päivän kuluttua tartunnasta. Tippuritartunta voi olla myös täysin oireeton.
Miehillä esiintyy tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä virtsatessa ja kellertävää vuotoa virtsaputkesta. Tartunta voi olla miehillä myös oireeton. Noin puolet naisista on oireettomia. Naisilla voi esiintyä virtsaamisvaivoja, lisääntynyttä valkovuotoa ja alavatsakipua.
Tippurin hoito on tärkeää
Jos epäilet saaneesi tippuritartunnan, hakeudu tutkimuksiin esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle. Muiden seksikumppanien tutkimus ja hoito on erittäin tärkeää uusintatartuntojen ehkäisemiseksi.
Tippuri ja klamydia voidaan todeta samasta ensivirtsanäytteestä. Vanupuikolla voidaan ottaa näyte virtsaputken suulta, kohdunsuulta, peräsuolesta, nielusta tai silmän sidekalvolta. Tippurin tutkimus ja hoito ovat maksuttomia kunnallisissa hoitopaikoissa.
Hakeudu testiin, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, oireita tai kondomi on mennyt rikki.
Tippuri hoidetaan antibiooteilla. Nykyään yhä suurempi osa tippuribakteereista on vastustuskykyisiä perinteisille antibiooteille. Hoitotuloksen varmistamiseksi tehdään jälkitarkastus kuukauden kuluttua hoidosta. Kondomia tulee käyttää, kunnes jälkitarkastuksessa hoidon on todettu onnistuneen jottei tartuta tippuria eteepäin.
Klamydia
Klamydian aiheuttaa Chlamydia trachomatis –bakteeri, ja se tarttuu suojaamattoman seksin välityksellä. Kondomi suojaa klamydiatartunnalta.
Suomessa todettiin viime vuonna 14 000 klamydiatartuntaa. Klamydia on nuorten yleisin sukupuolitauti. Klamydiatartunnan saaneista valtaosa on alle 29-vuotiaita.
Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa jälkiseuraamuksina esimerkiksi lapsettomuutta, niveltulehduksia ja raskaushäiriöitä.
Klamydia usein oireeton
Valtaosa klamydiatartunnan saaneista on oireettomia. Myös oireeton klamydia tarttuu.
Naisilla klamydia voi aiheuttaa alavatsakipuja, lisääntynyttä valkovuotoa ja virtsakirvelyä; miehillä virtsakirvelyä ja vuotoa virtsaputkesta.
Bakteeri voi päätyä esimerkiksi käsien välityksellä silmiin ja aiheuttaa silmän sidekalvon tulehduksen.
Hakeudu seksitautien testaukseen, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, oireita tai kondomi on mennyt rikki.
Hoidoksi antibioottia
Klamydia hoidetaan antibiootilla. Neljän viikon kuluttua hoidosta suositellaan jälkitarkastusta. Kondomia tulee käyttää, kunnes jälkitarkastuksessa hoidon on todettu onnistuneen, jottei tartuta klamydiaa eteenpäin. Seksikumppanit tulee tutkia ja hoitaa mahdollisimman samanaikaisesti.
Klamydia ja tippuri voidaan todeta samasta ensivirtsanäytteestä. Vanupuikolla voidaan ottaa näyte virtsaputken suulta, kohdunsuulta, peräsuolesta, nielusta tai silmän sidekalvolta. Seksitautien tutkimus ja hoito ovat maksuttomia kunnallisissa hoitopaikoissa.
Sukuelinherpes
Sukuelinherpeksen aiheuttaja on herpes simplex -virustyyppi 1 tai 2 (HSV1, HSV2).
Kondomi suojaa melko hyvin herpestartunnoilta. Jos kuitenkin rakkularykelmä on kondomin peittämän alueen ulkopuolella, on tartunta mahdollinen. Herpes tarttuu myös suuseksin välityksellä. Jos kumppanilla on huuliherpes, hän voi tartuttaa viruksen seksikumppanin sukuelinalueelle.
Herpeksen oireet
Ensitartunta voi olla joko oireinen tai oireeton, mutta virus jää tartunnan jälkeen pysyväksi elimistöön. Ensitartunnan tyypillisiä oireita ovat sukuelinten alueella esiintyvät rakkulat, jotka rikkoutuessaan haavautuvat. Potilaalla voi olla yleisoireita ja suurentuneet paikalliset imurauhaset.
Herpes voi uusia ajoittain, mutta oireet ovat yleensä lyhytkestoisempia ja lievempiä kuin ensitartunnassa. Uusiutumistiheys vaihtelee suuresti.
Herpestartunta voidaan todeta tyypillisten oireiden perusteella sekä ottamalla virusnäyte suoraan rikkoumasta.
Viruslääkkeistä apua
Herpesvirusta ei voida tuhota elimistöstä. Herpestartuntojen määrä lisääntyy iän ja seksikumppanien määrän kasvaessa. Suuri osa tartunnoista saadaan tartunnastaan tietämättömältä seksikumppanilta.
Kondomin käyttö ja seksistä pidättäytyminen oireisessa vaiheessa vähentävät kumppanin tartuttamista. Osa ihmisistä erittää virusta myös oireettomassa vaiheessa.
Viruslääkkeillä voidaan estää viruksen lisääntyminen, lyhentää oireista vaihetta, ja pitkäkestoisella estolääkityksellä voidaan ehkäistä uusintaepisodin puhkeaminen.
On tärkeä tietää, että vaikka lääkityksellä voidaan lyhentää oireista vaihetta, se ei kuitenkaan täysin estä edelleen tartuttamista.
Kuppa
Kuppa on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama yleistulehdus, jossa eri vaiheet seuraavat toisiaan.
Kuppa tarttuu suojaamattomassa seksissä. Kondomi suojaa seksitartunnoilta. Kuppa voi myös tarttua istukan kautta äidistä sikiöön.
Suomessa todetaan vuosittain noin 200 kuppatartuntaa. Valtaosa tartunnoista todetaan miehillä, näistä suuri osa on saatu miesten välisessä seksissä. Suomalaisten kuppatartunnoista suurin osa on kotimaassa saatuja.
Laaja oirekirjo
Kupan oireet vaihtelevat infektion eri vaiheissa, ja oireita voi esiintyä myös muualla kuin sukuelinten alueella. Kuppa voi olla myös pitkään oireeton.
Kuppa voi aiheuttaa 3–4 viikon kuluttua tartunnasta kivuttoman haavan tartunta-alueelle ja lisäksi paikallisen imurauhasturvotuksen. Taudin edetessä voi ilmaantua yleisoireita, kuten lämpöilyä, päänsärkyä, lihaskipuja sekä ihottumaa. Myöhäisvaiheessa kuppa voi aiheuttaa sydän-, verisuoni- tai luumuutoksia. Bakteeri voi levitä aivoselkäydinnesteeseen ja aiheuttaa keskushermosto-oireita.
Kuppa on hoitamattomana tartuttava kahden vuoden ajan tartunnasta. Tartunta voi olla myös pitkään oireeton.
Kuppa hoidetaan antibioottipistoksilla
Kupan hoitona käytetään penisilliinipistoksia 1–3 viikon ajan. Hoidon pituus riippuu taudin vaiheesta. Hoidon jälkeen varmistetaan paraneminen veriarvoja seuraamalla.
Kupan tutkimus ja hoito on maksutonta kunnallisissa hoitopaikoissa. Kondomia tulee käyttää, kunnes paraneminen on todettu. Tartunnan saanut on velvollinen ilmoittamaan seksikumppaneilleen kuppatartunnasta. Kumppanien tutkimus ja hoito on tärkeää uusien jatkotartuntojen ehkäisemiseksi.
Raskaana oleville naisille tarjotaan äitiysneuvolassa kuppatestausta.
Jos epäilee saaneensa kuppatartunnan, kannattaa hakeutua tutkimuksiin omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle. Kuppatartunta voidaan todeta verikokeella.
Hiv ja aids
Hiv on viruksen aiheuttama pysyvä infektio. Hiv tuhoaa veren valkosoluja, jonka seurauksena tartunnan saanut altistuu infektion edetessä erilaisille sairauksille. Aids on hiv-tartunnan viimeinen vaihe, missä ihmisen vastustuskyky muita tauteja kohtaan on merkittävästi alentunut. Hoitamaton hiv-infektio johtaa lopulta kuolemaan. Hiv-lääkityksellä voidaan estää aidsiin sairastuminen ja aids-kuolemat.
Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä ja suuseksissä. Kondomi suojaa seksitartunnoilta. Hiv tarttuu lisäksi veren välityksellä esimerkiksi yhteisiä pistovälineitä käytettäessä sekä äidistä lapseen raskauden, synnytyksen ja imetyksen yhteydessä.
Hiv on Suomessa pitkälti seksitauti
Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa. Suurin osa tartunnoista saadaan joko hetero- tai miesten välisessä seksissä.
Suomalaista syntyperää olevien tartunnoista yli puolet liittyy matkailuun tai ulkomailla oleskeluun. Tartuntoja tuodaan etenkin Kaakkois-Aasiasta, mutta myös Venäjällä ja Baltian maissa tartunnan riski on kasvanut. Näihin maihin matkustetaan paljon. Lisäksi näihin maihin kohdistuu myös seksiturismia, mikä lisää tartunnan riskiä. Pitää kuitenkin muistaa, että hiviä esiintyy kaikkialla maailmassa ja tartunnan voi saada kuka tahansa, joka ottaa riskejä, missä päin maailmaa tahansa, myös Suomessa.
Hiv-tartunta on usein vuosia oireeton
Hiv-tartunnan saanut voi näyttää terveeltä ja tuntea itsensä terveeksi vuosien ajan, vaikka samanaikaisesti hiv-infektio etenee ja voi tarttua eteenpäin. Testaus on ainoa tapa varmistaa, onko tartunta tapahtunut.
Vain joka toiselle tartunnan saaneelle kehittyy 1–8 viikon kuluessa tartuntahetkestä ensivaiheen oireita, jotka ovat usein tavanomaisten flunssan kaltaisia: kurkkukipua, kaularauhasten turvotusta, kuumetta, ihottumaa, lihaskipuja ja päänsärkyä. Osalle tartunnan saaneista ei kehity mitään oireita tai ne saattavat olla niin lieviä, ettei tartunnansaaja osaa epäillä tartuntaa.
Ensivaihetta seuraa tyypillisesti usean vuoden mittainen oireeton vaihe. Infektion edetessä voi ilmetä muun muassa laihtumista, lämpöilyä ja pitkittynyttä ripulia, hiiva- ja sieni-infektioita, vyöruusuja, toistuva sukuelinherpes. Aids-vaiheen sairauksia ovat esimerkiksi sienen aiheuttama keuhkokuume, hiivan aiheuttamat ruokatorven ja suun tulehdukset ja Kaposin sarkooma.
Hiv-tartunta voidaan todeta verikokeella. Jos on ollut tartunnan mahdollisuus, on tärkeää käydä testissä. Hiv-testejä tekevät terveyskeskukset, sukupuolitautien poliklinikat, opiskelijaterveydenhuolto sekä matalankynnyksen testauspisteet (Hivpoint, SPR:n matalankynnyksen testauspisteet, Terveysneuvontapisteet) ja yksityiset lääkäriasemat. Hiv-testaus ja hoito ovat maksuttomia kunnallisessa terveydenhuollossa. Raskaana oleville naisille tarjotaan äitiysneuvolassa hiv-testausta.
Hiv tarttuu infektion kaikissa vaiheissa. Muista käyttää kondomia, jos epäilet tartunnan mahdollisuutta ja kun odotat testitulosta.
Hiv-lääkehoito estää sairastumisen aidsiin
Hiv-infektioon on olemassa lääkehoito. Lääkehoidolla voidaan estää viruksen lisääntyminen elimistössä, pysäyttää taudin eteneminen ja estää sairastumisen aidsiin. Lääkehoito ei kuitenkaan paranna tartuntaa.
Hiv-testiin kannattaa hakeutua ajoissa. Hoidon ennuste on paras varhain todetussa infektiossa. Testausta ei kuitenkaan kannatta välttää missään tartunnan vaiheessa ─ lääkehoito tehoaa usein myös myöhään todettuun infektioon. Lääkehoito estää myös tehokkaasti hivin tarttumista seksissä eteenpäin.
Lähde: THL:n asiantuntijat