Alli, 18, ei aio olla sukupuolisessa kanssakäymisessä ennen avioliittoa. Hän ei ole koskematon eikä uskonnollinen. Mistä on kysymys?

Ystäväpiirissäni on toinenkin henkilö, joka on päättänyt samoin kuin minä. Ei seksiä ennen avioliittoa. Miksi näin? Siksi, että olemme kyllästyneet parisuhteiden eräänlaiseen kertakäyttöistymiseen. Kaikki tapahtuu tänä päivänä pikakelauksella, osaksi tietysti siksikin, että on netti. Ihmiset löytävät toisensa nopeammin ja vaivattomammin, houkutuksia on enemmän, niin uusia kuin entisiä, ja parisuhteet päättyvätkin nopeammin.

Ihmiset eivät näe vaivaa parisuhteiden eteen. Ensimmäiset vaikeudet, ja se on moro. Seksi näyttelee monesti isoa roolia jo alussa – varsinkin nuoret haluavat kerätä kokemuksia myös sillä saralla, ennen kuin ”asettuvat” aloilleen. Tämä on mielestäni ihan hölmöä ja päämäärätöntä, ja joillekin se liitäminen muodostuu jo ihan addiktiiviseksi. Ainakin miespuolisille.

Toinen pointtini on se, että sanotaan että seksi on parisuhteen ”liima”. Ei se kyllä ole. Kovin on heppoisella perustalla suhde, jos seksi näyttelee siinä liian suurta roolia. Se on vain osa parisuhdetta. Mihin jää ystävyys, mihin hellyys arkipäivässä? Uskon jopa, että seksiin voi kyllästyä, kun sitä on liikaa ja varsinkin liian varhain – ilman että tuntee toista tarpeeksi hyvin. Seksistä voi tulla helposti joillekin irrallinen suoritus, jonka vuoksi niitä irrallisia suorituksia voikin sitten harrastaa siellä täällä ilman sen suurempaa omaatuntoa.

Minulla ei ole uskonnollista vakaumusta ja olen harrastanut seksiä parisuhteessani aiemmin. Sitten vain päätin, että mittautan luottamuksen ja suhteen henkisen pysyvyyden papin aamenella. En mene sänkyyn ennen avioliittoa, kun seuraavan kerran löydän poikaystävän. Ellei se hänelle käy, niin se ei ole sitten sen arvoista.

Uskon että kun tutustumme toisiimme kunnolla, seksistä tulee entistä upeampi asia välillemme. Kun toisen ihmisen tuntee, seksi saavuttaa ihan omanlaisensa syvyystasonsa. Toisen oppii tuntemaan ehkä vuoden, kahden jälkeen, ei muutamissa kuukausissa. Puhun myös syvästä kiintymyksestä, joka syntyy vasta aikojen saatossa, ei kuukausissa.

Uskon, että löydän kumppanin, joka arvostaa seksiä parisuhteessa samalla tavalla kuin minä.

Milloin viimeksi ostit jotain hauskaa itsellesi tai ystävällesi. Nyt heti Mulletoi!

Terveyden Asialla pyysi Allia kertomaan valinnastaan hänen kirjoitettuaan mielipiteensä alun perin keskusteluryhmässä.