Joulusesongin jälkeen kirjakaupoista haetaan tietoa, vertaistukea ja vinkkejä omaan hyvään oloon.
Alkuvuoden kirjoissa keskitytään tänä vuonna pelkän lautasen ja vaa’an sijaan enemmän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Teoksissa korostuu nyt erityisesti henkinen hyvinvointi. Kirjakauppaliiton mukaan suosikkeja tammikuun alussa ovat olleet muun muassa Maaret Kallion Voimana toivo, Anu Tevanlinnan Hyvinvointia mielelläsi ja Jonna Molinin Happy – Tie onnelliseen elämään. Parempaa elämää pienillä arkisilla teoilla ja valinnoilla lupaa myös Ripsa Koskinen-Papusen Ripsaus parempaa elämää.
Stressistä palautuminen, lepo ja palauttavat harjoitukset näkyvät niin ikään teemoina alkuvuonna. Esimerkiksi Kirsi Saivosalmen teos Levon vallankumous esittelee 30 harjoitusta voimien palauttamiseen, Henrik Fexeus ja Catharina Enblad puolestaan esittelevät eri stressityyppejä ja kullekin sopivia tapoja palautua teoksessaan Reload – Palaudu fiksusti, hallitse stressiä.
Ilmastonmuutos puhututtaa myös hyvinvointiin liittyen. Risto Isomäen teos Ruoka, ilmasto ja terveys yhdistää teeman laajempaan kontekstiin ja käsittelee ilmastoystävällisen ruoan vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja terveyteen. Viime vuoden puolella ilmestynyt David Attenborough’n Yksi elämä, yksi planeetta on löytänyt lukijansa, ja helmikuussa ilmestyy Bill Gatesin teos Kuinka välttää ilmastokatastrofi.
Kysynnän perusteella nähdään ihmisten viettävän aikaansa alkuvuodesta myös juurevien harrasteiden parissa: villasukka- sekä neulekirjat ja erilaiset hapanjuurileipiin liittyvät teokset ovat käyneet hyvin kaupaksi.
Hyvinvointikirjoja kirjoitetaan, ostetaan ja luetaan vuosittain enenevissä määrin. Niitä myydään tasaisesti ympäri vuoden, mutta erityisen paljon kysyntää on alkuvuodesta.