Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat alkavat tarjota kolmatta koronarokoteannosta 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.

Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

Kolmas annos parantaa suojaa vakavalta taudilta

Uusimman tutkimustiedon mukaan koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.

-Vaikka suurella osalla väestöstä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy oikein hyvänä ainakin kuusi kuukautta, niin lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin. Tämän lisäksi heillä on myös suurempi riski terveydellisen tilansa tai ikänsä puolesta sairastua vakavaan koronavirustautiin, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomessa kaikki kaksi kertaa rokotetut koronataudin vuoksi tehohoitoon joutuneet tai koronaan kuolleet ovat olleet yli 60-vuotiaita. Kolmas annos parantaa näiden ryhmien heikentynyttä suojaa sekä infektiolta että vakavalta koronavirustaudilta.

Lisäksi THL suosittelee, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan ja/tai sairastaneet koronataudin sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta, saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen. Toinen rokoteannos tarjottaisiin heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin. 

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ehdotti kolmansia annoksia myös tietyille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmiin kuuluville. THL arvioi vielä tämän ryhmän kolmansien annosten suositusta. 

Alle 60-vuotiailla ei ole kiirettä saada kolmatta koronarokoteannosta

Alle 60-vuotiailla, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ei ole toistaiseksi kiirettä saada kolmatta koronarokoteannosta.

-Tällä hetkellä ei ole välitöntä tarvetta koko väestön rokottamiseen kolmannella annoksella, mutta jatkamme tilanteen tarkastelua. Kaksi koronarokoteannosta 6–12 viikon annosvälillä antaa perusterveille alle 60-vuotiaille nykyisen tiedon valossa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Alle 60-vuotiaiden kohdalla kolmannen koronarokoteannoksen tarpeellisuutta ehditään tarkastella myöhemmin, kun on enemmän tietoja kahden annoksen suojan kestosta sekä kolmannen annoksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tässä ikäryhmässä, Nohynek kertoo.

Suomen rokotemäärä riittää kolmansien annosten antamiseen

Tänä vuonna Suomeen näyttää jäävän ensimmäisen ja toisen annoksen jälkeen noin 2,6 miljoonaa annosta kolmansiin rokotuksiin. 

-Rokotteiden määrä riittää yli 60-vuotiaiden ja lääketieteellisten riskiryhmien kolmanteen annokseen hyvin. Näiden ryhmien rokottamisen aloittamisen ei kuitenkaan tulisi hidastaa käynnissä olevia ensimmäisen ja toisen annoksen rokotuksia, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Kolmansina annoksissa suositellaan hyödynnettävän Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikevax-rokotetta. Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

-THL suosittelee, että kolmantena annoksena tarjotaan ensisijaisesti samaa valmistetta, jota henkilö on saanut toisena annoksena. Tutkimustiedon mukaan eri rokotevalmisteita saaneet saavat keskimäärin yhtä hyvän suojan kuin samaa valmistetta saaneet. Tarvittaessa kolmantena annoksena voidaan siis tarjota eri valmistetta kuin aiemmilla rokotuskerroilla, Kontio kertoo.

Kolmantena annoksena annettaessa Spikevaxista käytetään kuitenkin vain puolikasta annosta. Rokotevalmistajan tutkimuksissa puolikkaalla annosmäärällä on saatu aikaiseksi erittäin hyvä rokotevaste tehosterokotuksissa. Pienemmällä Spikevax-annoksella myös haittavaikutusten todennäköisyys jää pienemmäksi. Valmistaja on Yhdysvalloissa hakenut myyntilupaa tehosterokotteelle nimenomaan puolikkaalla annoksella.

Cura of Sweden tarjoaa Terveyden asialla -lukijoille -25% edun painopeitoista koodilla terveydenasialla25 verkkokaupassaan www.curaofsweden.com/fi. Syötä koodi maksuvaiheessa ja järjestelmä laskee sinulle alennetun hinnan – Koska uni on terveyttä.