Koronatestauksen helpottamiseksi Terveystalossa on meneillään tutkimus sen selvittämiseksi, saadaanko kurlaamalla annetusta näytteestä yhtä luotettavasti tulos kuin nenänielusta. Kurlausnäyte tutkitaan laboratoriossa PCR-menetelmällä ja sen toimivuutta arvioidaan vertaamalla kurlausnäytteestä saatua tulosta nenänielusta saatuun koronatestin tulokseen.
Tällä hetkellä PCR-näyte otetaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta pitkällä taipuisalla pumpulitikulla syvältä nenänielusta. Vaikka näytteenotto ei satu, se voi tuntua hieman epämiellyttävältä.
– Näytteenottotapana kurlaaminen olisi nenänielunäytettä huomattavasti miellyttävämpi ja yksinkertaisempi tapa, mutta haluamme ensin varmistua sen toimivuudesta ja luotettavuudesta, kertoo Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo.
Testattavia tarvitaan tuhansia
Kurlausnäytteen testaukseen haetaan noin 2000 osallistujaa, jotta analysoitava aineisto on riittävän suuri menetelmän luotettavuuden arviointiin. Kurlausnäytetestiin voivat halutessaan osallistua Terveystalon Kampin, Jyväskylän ja Turun Pulssin koronavirustestiin saapuvat aikuiset. Jokainen näyte auttaa taistelussa koronavirusta vastaan.
– Kurlausnäyte on vasta testausvaiheessa oleva näytteenottotapa, minkä vuoksi sen tulosta ei lähetetä näytteenantajalle. Toimitamme testiin osallistujille nenänielunäytteen tuloksen normaalisti vuorokauden sisällä näytteenotosta ja pääkaupunkiseudulla aina saman päivän aikana, Aarnisalo sanoo.
Aarnisalo arvioi, että Terveystalolla menee muutama viikko aikaa riittävän aineiston keräämiseen.
– Vasta kun koossa on tarpeeksi sekä positiivisia että negatiivisia näytteitä ja tiedossamme koko aineiston tulokset, voimme tehdä päätöksen menetelmän käyttöönotosta.
Otettaessa käyttöön uusia menetelmiä niiden toimivuus ja luotettavuus on ensin varmistettava.
– Menetelmät, jotka eivät täytä tiukkoja lääketieteellisiä vaatimuksiamme eivät tule tarjolle, vaikka niille olisi kysyntää. Meille on kunnia-asia, että tarjoamme eri tarpeisiin parhaan mahdollisen testin, Aarnisalo viestii.
– Yleensä olemme kertoneet uusista menetelmistä vasta validoinnin jälkeen, kun menetelmä tulee käyttöön, mutta tällä kertaa halusimme kertoa jo testausvaiheessa olevasta menetelmästä, jotta myös tämä tärkeä testausvaihe tulisi laajemmin tietoon, Aarnisalo päättää.
Miten koronaa tutkitaan?
PCR-testi on aina ensisijainen menetelmä koronavirusinfektion toteamiseksi. Menetelmää voidaan käyttää myös oireettomien henkilöiden testauksessa esimerkiksi työpaikoilla, matkustukseen liittyen tai epäiltäessä altistumista.
Antigeenitesti (pikatesti) soveltuu oireisille henkilöille, joilta tutkitaan tuoreen tartunnan mahdollisuutta. Vastaukset saadaan kaikkialla Suomessa muutamassa tunnissa, koska analysointi tapahtuu paikan päällä eikä keskuslaboratoriossa. Antigeenitesti ei kuitenkaan tunnista aivan kaikkia PCR-positiivisia tapauksia. Tämä voi johtua taudin vaiheesta ja testin hieman heikommasta suorituskyvystä. Näyte antigeenitestiin otetaan nenänielusta.