Suomessa on jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat tietämättään glaukoomaa. Suomessa on myös jo yli 91 000 glaukoomapotilasta, jotka käyttävät sairautensa hoitoon lääkkeitä.

Glaukoomaa koskevan Käypä hoito -suosituksen mukaan kehittyneissäkin maissa vain alle puolet sairastuneista tietää sairastavansa glaukoomaa. Tämä tarkoittaa, että Suomessa on jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat glaukoomaa, mutta ovat tietämättömiä sairaudestaan. Hoitamaton glaukooma voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen, näkökentän supistumiseen ja pahimmillaan jopa silmän näkökyvyn menettämiseen.

Nyt Silmäasema on päättänyt järjestää tässä kuussa kampanjan, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni tietoiseksi sairaudestaan ja hakeutumaan asianmukaiseen hoitoon. Kampanjan aikana Silmäaseman asiantuntijat tarjoavat glaukoomaan liittyvää terveystietoa sekä tekevät ilmaisia silmänpainemittauksia. Maaliskuussa vietetään myös kansainvälistä glaukoomaviikkoa.

-Kohonnut silmänpaine on glaukooman tärkein riskitekijä, mutta pelkän silmänpaineen perusteella glaukoomaa ei pysty todentamaan tai poissulkemaan. Glaukoomadiagnoosin voi tehdä ainoastaan silmälääkäri perusteellisten tutkimusten jälkeen, muistuttaa silmätautien erikoislääkäri Ilkka Puusaari.