Vaikka ajat, rakenteet ja toimintatavat muuttuvat, lääkärin itsearvostuksen tunne kumpuaa ensisijaisesti hyvin hoidetusta potilaasta. Potilaan auttaminen ja hyvä hoito ovat yhä lääkärin työn syvintä ydintä ja merkityksen lähde.

Coronaria ja Terve Media toteuttivat viime vuonna yhteistyössä Suuren suomalaisen lääkärikyselyn. Kyselyyn vastasi 378 lääkäriä. Kyselyyn vastaaminen oli täysin anonyymia.

Tämä kyselystä selvisi:

Lääkärille mieluisin työnantaja Suomessa on julkinen terveyden­huolto

Julkinen ja yksityinen työnantaja jakavat suosiossa lääkärit karkeasti kahtia: puolet suosivat julkista ja puolet yksityistä.

Vajaa puolet vastaajista eli 49,4 prosenttia lääkäreistä valitsi julkisen terveydenhuollon mieluisimmaksi työnantajakseen, kun vastauksessa sai valita yhden vaihtoehdon.

Loppu vastaajajoukko jakautuu useamman yksityisen toimijan kesken. Niistä mieluisimmat työnantajat ovat suuruusjärjestyksessä: Mehiläinen (12,1 %), Terveystalo (10,9 %), Coronaria (6,5 %), Aava (5,9 %) ja Pihlajalinna (5,6 %). Lisäksi vajaat kymmenen prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei työskentelisi mieluiten missään edellä mainituista.

Mikä ihmeen Ekolla? Ellet jo tiedä, kurkista tänne!

Perusteluna julkisen työnantajan mieluisuudelle lääkärit nimesivät toistuvimmin arvosyyt sekä julkisen puolen monipuoliset työ- ja erikoistumismahdollisuudet.

Halu hoitaa potilasta hyvin tuo työlle merkityksen

Potilaan auttaminen ja hyvä hoito ovat yhä lääkärin työn syvintä ydintä ja merkityksen lähde. Tämä kävi kyselyssä hyvin esiin. Onnistumisen kokemus potilaan hoidossa korostui selkeästi yksittäisenä aihealueena vastauksissa.

Tässä poimintoja lääkärien vastauksista:

-Kiitollinen potilas. Hankalien sairauksien tai tilojen diagnosointi.
-Mahdollisuus tehdä työ hyvin. Riittävästi aikaa. Sujuvat prosessit.
-Hyvät potilaskohtaamiset ja potilailta saatu hyvä palaute. Ideoiden läpisaaminen työyhteisön kehitystyössä esimerkiksi potilaan hoidon prosessia kehitettäessä.
-Lääkärin työn iloa lisää eniten yhteisöllisyys työporukassa.

Lääkärit eivät halua työskennellä yksin. Yhteisöllisyys työporukassa koetaan yhtenä tärkeimmistä työn iloa tuovista tekijöistä lääkärin työssä. Tärkeätä on myös vapaus – se että saa määritellä itse missä, milloin ja miten töitään tekee. Lääkäri arvostaa vahvaa kollegiaalista tukea sekä jatkuvaa kouluttautumisen mahdollisuutta. Kattavien henkilöstöetujen arvioitiin tuovan vähiten iloa lääkärin työhön.

Oheistyöt kuormittavat ja vievät aikaa tärkeältä

Selkeästi kuormittavin tai jaksamista haittaavin tekijä lääkärin työssä oli kyselyn mukaan työajan kuluminen muuhun kuin omaan ydinosaamiseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hallinnollisia töitä.

Merkittävinä rasitustekijöinä pidettiin myös työn vastuullisuutta ja painetta, hoitohenkilökunnan riittämättömyyttä ja sitä, ettei hoitoa voi toteuttaa niin laadukkaasti kuin toivoisi. Myös liian suuri työmäärä uuvuttaa.

Kuormittavina asioina vastaajat kokivat lisäksi huonosti toimivat tietojärjestelmät sekä hyvinvointialueiden haasteet, kuten järjestäytymisen ja resurssit.

Kun lääkärit saivat vastata omin sanoin kysymykseen ”minkälaisena toivoisit näkeväsi lääkärin työn tulevaisuudessa” vastauksissa korostuivat seuraavat toiveet:

-Lääkärin ydintyöhön keskittyminen (muun muassa riittävä resursointi ja töiden allokointi).
-Potilaan tarpeiden pitäminen keskiössä (muun muassa pitkät hoitosuhteet, riittävästi aikaa kohtaamisiin ja hoidon vaikuttavuus).
-Asiantuntijuus ja sen kunnioittaminen sekä vaikuttamismahdollisuudet omaan työhön (muun muassa autonomia ja ammattitaidon hyödyntäminen sekä etä- ja lähityö).



Lääkärien suusta kuultua:

”Omalääkärimalli takaisin!
Enemmän moniammatillista tiimityötä.”
”Saisipa keskittyä potilaiden hoitoon. Kaikki paperityö olisi minimoitava.”

”Resurssipula näkyy, julkinen puoli on jo säästetty henkihieveriin.”
”Pois terveysjätit, tilalle pienempiä yksiköitä. Julkiselle lisää resursseja.”