Epidemiologi, dosentti Heikki Korpela vakuuttaa Hymy-lehden terveysosioon Terveys-Hymyyn antamassaan haastattelussa, että koronavirusepidemia hellittää, ja että kaiken kaikkiaan Suomi selviää pandemiasta hyvin

-Käsitykseni mukaan Suomi tulee selviytymään koronavirusepidemiasta hyvin. Suomessa sairastuneiden ja kuolleiden määrä on toistaiseksi pieni. Väestöjen erilaisuudesta johtuvat sekoittavat tekijät vääristävät koronavirusinfektion tilastoja. Näitä sekoittavia tekijöitä ovat esimerkiksi ikäihmisten suuri määrä, koronavirukselle altistavat riskisairaudet, immuunipuutosta edistävät lääkkeet, merkittävä liikalihavuus, runsas tupakointi, alkoholin suurkulutus ja antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien suuri määrä, Korpela taustoittaa.

Koronavirukselle altistavien riskitekijöiden perusteella voidaan ennustaa, ketkä voivat sairastua tai kuolla koronavirukseen.

Esimerkiksi merkittävä liikalihavuus ja erilaiset tulehdukset altistavat Korpelan mukaan koronavirusinfektiolle. Koronaviruspotilaalla merkittävä vyötärölihavuus ja vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdus voivat synnyttää hengenvaarallisen sytokiinimyrskyn.

-Se vaurioittaa keuhkokudosta ja aiheuttaa vakavan hengitysvajauksen. Mitä enemmän vatsaontelon sisäelinrasva sisältää tulehdussoluja, sitä voimakkaampi tulehdusvaikutus syntyy, Korpela kertoo lehdelle.

Hymyssä dosentti Korpela hämmästelee, ettei Japanin Okinawalla juuri kukaan joudu tehohoitoon tai kuole koronavirusinfektioon. Okinawalaisten immuunipuolustus on hyvin vahva ja sitä vahvistaa edelleen tulehdusta estävä ruokavalio.

-Ikääntyneet okinawalaiset ovat hoikkia tai jopa laihoja, eikä heillä todeta vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdusta. Lääkkeitä okinawalaiset käyttävät hyvin vähän, hän sanoo Hymyssä.

-Harvardin yliopiston immunobiologit ovat todenneet, että monet erilaiset tulehdukset altistavat koronavirusinfektiolle. Kaupungistuminen synnyttää limakalvon immunologisen toimintahäiriön köyhdyttämällä hengitysteiden ja suoliston mikrobistoa. Se heikentää limakalvon immuunipuolustusta ja altistaa erilaisille tulehduksille. Näitä tulehduksia voivat olla esimerkiksi vyötärölihavuuteen liittyvä vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdus, matala-asteinen tulehdus, piilevä tulehdus, suolistobakteerien endotoksiineista johtuva tulehdus ja hampaiden tukikudosten tulehdus (parodontiitti). Ne heikentävät limakalvon puolustuskykyä ja vaurioittavat hengitysteiden limakalvon suojamuuria. 

Lähde: Terveys-Hymy