Erilaisten pikadieettien ongelmana on se, että dieetin loputtua laihduttaja palaa harmillisen usein lähtöpainoonsa, usein jopa sitä korkeampiin lukemiin.

Tämä johtuu siitä, että ruokailussa ei ole tapahtunut pysyviä muutoksia. Hitaammalla, mutta varmemmalla tavalla päästään pysyvämpään laihtumiseen.

Ihminen laihtuu tunnetusti syömällä vähemmän kaloreita kuin kuluttaa, ja liikkumalla enemmän. Pelkkä ruoan vähentäminen ei kuitenkaan auta, jos tankkaat itsesi väärillä ravintoaineilla. Laihdutusasiantuntija, professori Pertti Mustajoki opastaa tuntemaan syömiensä ruokien kaloritiheyden.

Syömällä säännöllisesti kaloreiltaan vähemmän tiheää ravintoa laihtuu varmasti. Käytännön esimerkki ovat samanpainoiset ateriat. Annos lihapullia ja perunamuusia sisältää 490 kcal, hampurilaisateria ranskalaisilla taas 910 kcal. Kalorieroa kertyy 420.

Kaloreiden vähentäminen on painonhallinnan perustyökalu. Sen avulla voit poistaa muutamat varkain kertyneet liikakilot tai päästä eroon huomattavasta ylipainosta. Laihtumisen määrässä ei oikeastaan ole mitään kattoa, kun vaan antaa sille riittävästi aikaa. Dieeteillä laihdutetaan poikkeamalla perusruokailusta ja laihduttamisvaihe on tarkoitettu väliaikaiseksi. Ilman dieettiä laihtumisessa taas vaihdetaan lihottavampia ruokia ja juomia vähäkalorisempiin, mutta muuten jatketaan entisiä ruokailutottumuksia.

– Ilman dieettiä laihdutaan rauhallista vauhtia. Hitaammalle painonlaskulle ei kuitenkaan kannata nyrpistää nenää, sillä se on ilman dieettiä laihtumisen ehdoton valttikortti. Mielellesi ja elimistöllesi jää aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen, minkä ansiosta laihtumistulos jää useammin pysyväksi, tiivistää Mustajoki.

Liikennevalot – ei jatkuvaa kalorien laskentaa

Pertti Mustajoki jakaa tavallisimmat ruoat viiteen liikennevaloon – tummanvihreästä tummanpunaiseen. Tummanvihreitä alle 100 kilokaloria sadassa grammassa sisältäviä ruoka-aineita voi nauttia huoletta. Tummanpunaisia yli 400 kilokaloria sisältäviä ruoka-aineita taas hyvin harvoin ja harkiten. Tummanvihreää liikennevaloa näyttävät esimerkiksi tomaatit, kurkut, porkkanat, omenat ja banaanit. Tummanpunaista hälyttävät makeiset, keksit, perunalastut ja suklaa.

Tuntemalla vihreän ja punaisen eri sävyt voi ajaa turvallisesti nykyisessä ylirunsaassa ruokamaailmassa. Ei tarvitse opetella mitään väliaikaista dieettiä, vaan voi kaloritiheyden tuntemalla siirtyä terveellisempään ruokavalioon, jolla voi jatkaa myös painonpudotuksen jälkeen. Näin saavutettu uusi paino pysyy.

Energiatiheän ruoan kaloreita voi laimentaa esimerkiksi jatkamalla pata- ja muhennosruokia vihreillä – juureksilla ja kasviksilla. Keitot ovat alhaisen kaloritiheyden mannekiineja ja helppoja valmistaa.

Kalorilaimennettujen kalorien nauttiminen ei tarkoita täydellistä kieltäytymistä satunnaisesta herkuttelustakaan. Täytyy vain tietää, kuinka toimii.

Säännöllinen kolmen aterian rytmi, laihtujalle sopivan kokoisine lautasineen ja välipaloineen on Mustajoen mukaan hyvästä. Vaaka on laihtujan hyödyllinen päivittäinen tai ainakin viikoittainen työväline. Kiltin tytön tai pojan ei tarvitse syödä lautastaan tyhjäksi, jos tuntee itsensä kylläiseksi eikä kaupasta kannata ostaa tarvettaan enempää ruokaa edullisuuden nimissä.

Mustajoki on kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltään Vähennä kaloreita ilman dieettiä.

Luotettava suomalainen verkkoapteekki – tuhansia tuotteita, alehinnat, tilaa heti tänään: