Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinto on myönnetty keinohaiman kehittelyyn keskittyneelle sisätautilääkäri Lorenzo Sandinille, joka työskentelee Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa.

Sandinin työpöydällä ja repussa on aina mukana kämmenelle mahtuva mikrotietokone, jota hän mielellään esittelee kiinnostuneille diabeetikoille ja lääkärikollegoille. Vaatimattoman näköinen vekotin yhdessä insuliinipumpun ja jatkuvasti kudossokeria mittaavan verensokerisensorin kanssa pyrkii matkimaan tervettä ihmisen haimaa: se ohjaa insuliinin annostelua glukoosisensorin arvojen mukaan, parhaimmillaan aivan automaattisesti.

Lorenzo Sandini on innostunut keinohaiman kehittämisprojektista, jossa on mukana tuhansia diabeetikoita, heidän omaisiaan ja koodaajia eri puolilta maailmaa.

-Yhteisössä diabeetikot tietävät mitä he tarvitsevat, mutta eivät ehkä osaa koodata. Koodarit taas osaavat koodata, mutta eivät välttämättä tiedä mitä pitäisi koodata. Lääkärit puolestaan tuntevat vaikkapa insuliinien ominaisuudet ja vaikutuksen elimistössä, mutta eivät itse sairasta diabetesta eivätkä osaa koodata sovelluksia. Kun he kaikki tekevät yhteistyötä koodin kehittämisessä, siitä tulee koko ajan parempi, Sandini kuvailee.

Keinohaiman kehitysprojekti on riippumaton laitevalmistajista ja akateemisesta tutkimuksesta.

Sandini haluaa muistuttaa, että keinohaiman kehittely on yhteistyötä, ja Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinto on palkinto koko vapaaehtoishankkeelle.

-Ihmettelen, ettei tämä tekniikka ole nopeammin tullut tutuksi potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Toivon, että sana leviää ja kiinnostus näihin projekteihin kasvaa.