Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Erikoisempi ihotauti

Potilas kirjoittaa tahtoen tietää ihomuutoksesta nimeltä nevus anemicus. Hänellä todettiin ihomuutos 14 vuotta sitten. Silloin hänen lisäkseen tätä ei ollut Suomessa kuulemma kuin parilla henkilöllä.

Suomeksi Googlesta on kohtuullisen vaikea löytää muutoksesta tietoa. Onko tietoa paljonko ”meitä on Suomessa ja maailmassa?” Entä onko tietoa mistä tämä tulee, esimerkiksi miksi juuri potilaalle itselleen, hän kysyy.

”Kiitos avustanne, M”

Nevus anemicus on synnynnäinen ihon verisuonipoikkeavuus, jossa ihon hiussuonissa on paikallinen yliherkkyys veren katekoliamiineille, eli adrenaliinille ja noradrenaliinille. Katekoliamiinit saavat aikaan verisuoniston supistumisen, mikä näkyy kalpeina laikkuina iholla. Nevus anemicus voi olla yksittäinen vaalea laikku iholla, tai laikun ympäristössä voi olla pienempiä satelliittilaikkuja. Joskus lähekkäin voi olla useampi nevus anemicus, jotka muodostavat mosaiikkimaisen tai verkkomaisen kuvion.

Nevus anemicuksen esiintyvyys on tutkimuksissa ollut 1–2 prosentin luokkaa. Tavallisesti nevus anemicus on yksittäinen iholöydös, johon ei liity muita oireita tai jotakin altistavaa tekijää. Neurofibromatoosi 1 on harvinainen perinnöllinen ihon ja hermokudoksen oireyhtymä, johon liittyy ihon pigmenttimuutosten lisäksi ihon ja hermoston neurofibroomat eli hermon sidekudoskasvaimet. Neurofibomatoosi 1 potilailla on todettu muuta väestöä korkeampi nevus anemicuksen esiintyvyys, ja joskus nevus anemicus voi olla yksi tekijä, joka herättää epäilyn neurofibromatoosi 1 -oireyhtymästä potilaan kohdalla. Nevus anemicuksen on todettu liittyvän myös muutamaan muuhun harvinaiseen geneettiseen syndroomaan.

Hammaslääkäripelko

Mieheni on viisikymppinen ja hänellä on diabetes, hän nauttii säännöllisesti alkoa – ja hänen hampaansa tippuvat. Ne ovat alkaneet heilua ja niitä on tippunut jo viisi tai kuusi. En ole sanonut, mutta hänen puheestaan kuuluu jo, että hän ”sössöttää”.

Kyllä hän hampaitaan pesee, mutta hammaslääkäripelkonsa vuoksi on varmasti käynyt viimeksi kouluaikana hammaslääkärissä. Voiko tämä johtua myös diabeteksesta? Miten saisin hänet lääkäriin? Eikö tuollainen ole epänormaalia että hampaat heiluvat ja tippuvat ja tuossa iässä? Eikö tuollainen altista kaikille terveysongelmille? Mitähän nukutushammashoito maksaa ja voiko siinä hoitaa kerralla paljonkin…

Huolestunut vaimo

Diabeetikoilla on kohonnut riski suusairauksille, muun muassa ientulehdukselle, hampaan kiinnityskudosten tulehdukselle eli parodontiitille, implanttien vieruskudosten tulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle. Ientulehduksessa bakteerit ärsyttävät ikeniä, ikenet turpoavat, punoittavat ja muuttuvat herkästi verta vuotaviksi. Parodontiitissa ientulehdus leviää syvemmälle leuan sidekudokseen ja leukaluuhun, ien alkaa irrota hampaasta, ja hoitamattomana parodontiitti johtaa hampaan irtoamiseen. Myös hammasimplantteja ympäröivä ientulehdus voi edetä syvemmälle leuassa aiheuttaen parodontiittia vastaavan tilan. Lisäksi diabeetikoilla on kohonnut riski saada suun sieni-infektiota.

Pitkälle edennyt parodontiitti ylläpitää elimistössä tulehdustilaa, joka heikentää kehon insuliiniherkkyyttä ja siten huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa ja lisää riskiä diabeteksen lisäsairauksille. Huonossa hoitotasapainossa syljen sokeripitoisuus voi nousta, mikä ruokkii suun bakteerien kasvua.  Jos verensokeritaso on pitkään koholla, elimistön puolustuskyky heikkenee, mikä puolestaan pahentaa hammasperäisiä tulehduksia ja altistaa tulehdusten leviämiselle muualle elimistöön.

Miehesi hampaiden irtoaminen on epänormaalia, ja voi hyvinkin liittyä yllä kuvattuun ongelmavyyhtiin altistaen monille terveysongelmille. Miehesi saaminen hammaslääkärin hoitoon olisi tärkeää, ja pelkoasian tiimoilta hän voisi varata hammaslääkärille vastaanottoajan, jolloin hammaslääkäripelon hoitokeinoja voidaan kartoittaa ennen hampaiden tutkimista ja operoimista. Kevyempiä lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja on tarjolla, ennen kuin edetään nukutushammashoitoon. Potilas voi saada rauhoittavan esilääkityksen, ja jos se ei riitä, voidaan edetä sedaatioon eli kevytnukutukseen. Hammassedaation hinnasta on mahdollista saada Kela-korvaus ja hintoja kannattaa kysellä eri hammaslääkäriasemoilta.

14v tyttö kysyy

Minua kiinnostaisi lääkärin työ. Miten sinusta on tullut erikoislääkäri ja kuinka paljon sen opiskelemiseen menee aikaa (vuosissa). Voiko oppia lääkäriksi vaikka ällöttää veri esim.

07/14

Hienoa, että lääkärin ammatti kiinnostaa! Lääkärin peruskoulutus kestää kokopäiväisesti opiskeltuna 6 vuotta. Opiskelu kattaa teoriaa ja käytännön opiskelua sairaalassa ja terveyskeskuksessa. Lisäksi tutkintoon kuuluu 4 kuukautta harjoittelua loma-aikoina. Lääkärin peruskoulutus johtaa lääketieteen lisensiaatin tutkintoon ja lisensiaatiksi valmistumisen jälkeen on mahdollista hakea erikoislääkärikoulutukseen. Eri erikoisaloja on noin 50. Erikoistumisohjelmien pituudet ovat 5 tai 6 vuotta. Eli erikoislääkäriksi valmistuminen vaatii 11–12 vuotta opiskelua. Erikoislääkäriksi opiskelu ei ole kuitenkaan pelkkää teorian pänttäämistä penkissä, vaan oppiminen tapahtuu pääosin käytännön lääkärin työtä tekemällä.

Lääkäriksi opiskelussa joutuu väistämättä jossain vaiheessa ihmisen eri eritteiden kanssa tekemisiin, mutta opiskelujen jälkeen lääkärin on kyllä mahdollista hakeutua tehtäviin, joissa veren tms. kanssa ollaan vain vähän tai ei ollenkaan tekemisissä. Lääkärin työ on vaativaa, mutta valtavan mielenkiintoista, ja lääkärikoulutus tarjoaa mahdollisuudet toimia hyvin monenlaisissa ja erilaisissa tehtävissä. Eikä opiskelu lopu koskaan, kun tutkinto on kädessä. Lääketiede kehittyy koko ajan, ja lääkärinä toimiessa koko työura tulee olemaan uuden opiskelua.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Henna Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja seuraavan kerran Tampereella 11.9. ja Helsingissä 25.9. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa niin perinteiselle lääkärivastaanotolle kuin esteettisen hoidon vastaanotollekin. Ajanvarauslinkki alla:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on henna_peltonen_erikoislaakari.jpg