Suomessa todettiin viime vuonna matkailuun liittyviä infektioita hieman tavallista enemmän.
Hyttysten pistojen välityksellä leviäviä tauteja kuten malariaa, dengueta ja chikunguniaa todettiin enemmän kuin edellisvuonna. Erityisesti vaarallisen falciparum-malarian osuus kaikista malariatartunnoista lisääntyi. Viime vuonna tartuntoja oli 43, kun vuonna 2018 tartuntoja todettiin 24. Kaikki Suomessa todetut malariatartunnat olivat peräsin Afrikasta.
-Trooppisissa kohteissa hyttysiltä tulisi suojautua myös kaupungeissa ja päiväsaikaan. Paras keino on käyttää vaaleita ja kevyitä vaatteita ja lisätä välillä aurinkorasvan päälle myös hyttyskarkotetta. Korkean riskin malariamaissa tulisi huolehtia myös malarialääkityksestä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg sanoo.
Suolistoinfektiota esiintyy runsaasti
Erilaiset suolistoinfektiot ovat melko yleisiä tartuntatauteja. Viime vuonna etenkin norovirustartunnat lisääntyivät selvästi. Vuonna 2019 niitä todettiin reilu 3 000, mikä on lähes 1 000 enemmän kuin edellisvuonna. Norovirus on tavallisin vatsatautia aiheuttava virus ja yksi yleisimmistä vesi- ja elintarvikevälitteisten epidemioiden aiheuttajista.
Kampylobakteerin aiheuttamat suolistoinfektiot sen sijaan vähenivät. Vuonna 2019 sen aiheuttamia tartuntoja todettiin reilu 4 000, mikä on yli 700 tartuntaa vähemmän kuin edellisvuonna. Kampylobakteeri on yleisin suolistoinfektioita aiheuttava bakteeri Suomessa.
-Varmistetut suolistoinfektiot edustavat vain pientä osaa kaikista tartunnoista, koska kaikkia vatsataudin sairastaneita ei testata, Hannila-Handelberg muistuttaa.