Vedenjuontiin liittyy monenlaisia harhakäsityksiä. Ravitsemusterapeutti Henna Piippo kertoo, kuinka paljon nestettä tulisi nauttia hellepäivän aikana.

– Ihmisen päivittäinen nesteentarve on noin 2–3 litraa. Nestettä tulee kuitenkin myös ruoan mukana, eli muusta kuin juodusta nesteestä. Juoman muodossa noin puolitoista litraa on hyvä määrä nesteitä päivässä, Piippo viitoittaa.

Vedenjuonnin tarve kasvaa kesähelteillä

Kova helle ja esimerkiksi rankka hikiliikunta vaikuttavat nautitun nesteen tarpeeseen. Lisäksi jotkin lääkkeet poistavat kehosta nesteitä. 

– Suurin osa liikunnasta tai Suomen sääolosuhteista ei vaikuta merkittävästi tarvittavan nesteen määrään. Jos on kuitenkin hyvin kuuma kesä, helteet jatkuvat pitkään ja viettää paljon aikaa ulkona auringossa, on hyvä juoda arviolta 0,5 – 1 litran verran normaalia enemmän vettä.

Onko kivennäisvesi parempi vaihtoehto?

Jos tavallinen vesi imeytyy heikosti, ovat kivennäisvedet hyviä juomavaihtoehtoja. 

– Nesteiden heikon imeytymisen voi huomata huonovointisuudesta tai siitä, että virtsaaminen on runsasta. Kivennäisveden sisältämät hivenaineet auttavat nesteen imeytymisessä. Myös laimeat urheilujuomatiivisteet voivat olla helteisellä kelillä hyviä, Henna Piippo kommentoi.

Mitä jos vettä juo liikaa tai liian vähän?

Liiallinen vedenjuonti voi sotkea elimistössä nälän ja kylläisyyden havainnointia. 

– Jos vatsa on turhan täynnä vedestä tai muusta nesteestä, voi tämä liiaksikin siirtää nälän tunnetta. Liikaa nesteitä ei siis kannata juoda, vaan keskittyä monipuoliseen ruokavalioon. 

Vettä pitää kuitenkin muistaa juoda tasaisesti pitkin päivää, sillä liian vähäinen juominen voi herkästi tuntua nuutuneena olona.

– Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että nesteitä tulisi nauttia jokaisen aterian yhteydessä 1–2 lasia. Lisäksi aterioiden välissä olisi hyvä juoda jonkin verran: jos et juo lainkaan aterioiden välissä, voi lähtökohtaisesti sanoa, että juot todennäköisesti liian vähän, Henna Piippo päättää. Hän työskentelee ravitsemusterapeuttina Terveystalossa.