Markkinoilla on pikakaurahiutaleita, joiden kypsennysaika puuroksi on olematon. Nopeimmillaan puuro on valmis, kun vesi on kiehunut. Puurohiutaleet laitetaan lautaselle ja kaadetaan kuuma vesi päälle – sen jälkeen annetaan puuron tekeytyä hetki.

Moni miettii onko pikakaurapuurolla ja tavallisella kaurapuurolla muutakin eroa kuin hinta? Tapahtuuko pikapuuron valmistaminen vaikkapa terveyden kustannuksella.

Ei tapahdu. Elovena-tuotemerkiltä Raisiolta kerrotaan seuraavaa:

Mitä eroa on perinteisellä, isolla ja pikakaurahiutaleella?

Iso kaurahiutale valmistetaan kokonaisesta kauranjyvästä, jota ei leikata, se vain litistetään hiutaleeksi. Tutumpi, niin sanottu perinteinen kaurahiutale, valmistetaan siten, että jyvä leikataan ensin pituussuunnassa muutamaan osaan, jonka jälkeen se vasta litistetään eli hiutaloidaan. Näin hiutaleen koko on pienempi kuin ison kaurahiutaleen. Pikakaurahiutale taas eroaa näistä kahdesta siten, että hiutale litistetään vieläkin ohuemmaksi.

Se on käytännössä täysin samaa jyvää kuin perinteinen hiutale, mutta ohuempaa. Mitä ohuemmaksi leikattu kaurajyvä on litistetty, sitä nopeammin se kypsyy.

Esimerkiksi annospikapuurot voi valmistaa suoraan lautaselle vain kuumaa vettä lisäämällä, kun muut paksummat hiutaleet kannattaa valmistaa joko mikrossa tai liedellä.

Oli sitten kyseessä pikakaurahiutale, perinteinen tai iso kaurahiutale, niin kaikki hiutaleet valmistetaan täysjyvästä, ja niiden ravintoarvot ovat yhtä hyvät. Esimerkiksi B-vitamiinipitoisuudessa tai kuitupitoisuudessa ei ole eroja eri tavoin leikatun ja litistetyn hiutaleen välillä. Erot ovat käytännössä vain kypsymisajassa sekä puuron rakenteessa ja suutuntumassa.