Sepelvaltimotauti on yleisin kuolinsyy Suomessa ja aiheuttaa vuosittain ennenaikaisia kuolemia enemmän kuin mikään infektiosairaus. Sydäninfarkti ei katso aikaa eikä paikkaa eikä sitä, onko Suomessa tai maailmalla meneillään koronapandemia.

Suomen Kardiologisen Seuran ja Suomen Sydänliiton viesti rintakipuiselle potilaalle on: ”Pandemiankin aikana tulee rintakipuihin suhtautua vakavasti ja hakeutua hoitoon nopeasti.”

ETÄLÄÄKÄRI – edullinen ja aina lähelläsi, Klinikka Lux

Voimakas uusi rintakipu tai hengenahdistus voi olla sydäninfarktin oire ja hoitoon tulee hakeutua viipymättä joko soittamalla hätäkeskukseen tai lähtemällä ensiapuun. Odottelu voi olla hengenvaarallista.

Jokaisessa sydäninfarkteja hoitavassa yksikössä on panostettu pandemian aikaiseen suojautumiseen, joten potilaiden ei tarvitse pelätä sairastuvansa koronavirukseen sairaalassa ollessaan. Suomessa on myös edelleen normaalitilannetta vastaavat mahdollisuudet jokaisen sydäninfarktipotilaan hoitoon.

Sydäninfarktin oireena on yleisimmin puristava rintakipu, joka

  • alkaa usein äkkiä
  • painottuu keskelle rintakehää
  • säteilee usein käsiin tai leukaan
  • pahenee liikkuessa

Kipua voi edeltää rasitusrintakipu tai vanhan kipuoireiston nopea vaikeutuminen. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä ja diabeetikoilla hengenahdistus tai yleistilan heikkeneminen voi olla pääasiallinen oire. Toisinaan kivun sijaan esiintyy esimerkiksi rintalastan takaista tukahduttavaa ahdistusta, epämiellyttävää puristusta tai pitkittyvää närästystä.