Loppuuko sinunkin laiharisi tähän ikävään pulmaan? – 3 vinkkiä!

0

Monelle painon pudottaminen on helpompi projekti kuin painon pitäminen urakan jälkeen. Mutta on myös muuan toinen juttu, johon laihdutuskuurit usein lopahtavat. Tässä apuja siihen.

No mihin ne lopahtavat?

49-vuotias Tapsa kertoo Terveyden Asialla -sivustolle pudottaneensa painoa elämänsä aikana usein. Hän kertoo tietävänsä miten paino saadaan alas, eikä terveellisistä elämäntavoista kiinni pitäminen ole niin kamalan vaikeaakaan hänelle.

-Mutta muuan asia on. Kun haluan pitää ”mässypäivän” eli syödä vähän hömpemmin, tulee jotkut juhlat tai niin edelleen, niin se ”lupapäivä” ikään kuin venyy ja paukkuu ja pitkittyy. Minun tsemppini loppuu siihen, Tapsa harmittelee.

-Ei ole niin helppo enää palata ruotuun.

Tuttu ongelma

Sivustomme life coach Timo Palonen toteaa, että tarina on tuttu. Kun ”pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden”.

-Moni pystyy laihduttamaan ihan sujuvasti, mutta kun tulee tavoitepaino vastaan, niin painonhallinta on sen jälkeen vaikeaa, ja sen pitäminen. Samoin Tapsan kuvaama vapaapäivän jälkeinen retkahtaminen tai sen pitkittyminen on äärimmäisen tavallista monen kohdalla. Se on laihduttamisprojektin kipupiste.

-On kuitenkin selvää, ettei moni pysty laihduttamaan, ellei joskus saa hömpötellä. Jollekin se on viikon välein, jollekin kuukauden, jollekin silloin, kun välietappi on saavutettu. Sellainen painonpudotus, jossa ”saan-herkutella-sitku-olen-30-kg-keveämpi” johtaa usein kyllä pois polulta.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

3 vinkkiä

Timo Palonen toteaa, että väli- ja vapaapäiviä kannattaa pitää. Ne motivoivat jatkamaan. Näillä kolmella vinkillä voit kuitenkin saada homman nopeasti kuosiin, ja voit porskuttaa tavoitteellisesti seuraavaa vapaapäivääsi kohti.

  1. Pidä paastopäivä. Kyllä! Se on mässypäivän jälkeen vaikeampaa kuin voisi luullakaan, koska syödyt hiilarit siellä huutavat lisää höttöä naamaan. Mutta joillekin kieltäytyminen kokonaan on helpompaa kuin kieltäytyä vain osaksi. Kun pidät paastopäivän ja jatkat sitten seuraavana päivänä laihdutusprojektiasi, homma voi olla helpompaa. Ainakin saat paastopäivänä kerralla putken poikki.
  2. Luota lähitukeen. Kerro ystävillesi tai perheellesi, että sinulla oli eilen mässypäivä. Tänään aiot palata arkeen. Pyydä tsemppiä. Syö hyvä, runsas ja terveellinen aamiainen, ja nauti päivän aikana paljon hedelmiä, marjoja ja juo vettä.
  3. Palkitse itsesi. Jos (ei vaan kun) pystyt vapaapäivän jälkeen palaamaan ruotuun, salli itsellesi palkinto, joka on jotain konkreettista ja fyysistä, mutta ei syötävää. Osta hyvällä omalla tunnolla jotain itsellesi. Entäpä jos et pitäisi koko mässypäivää, vaan vaihtaisit senkin johonkin palkintoon – käy se niinkin!

Jaa

Kommentoi