Jos mieli ei tajua hidastaa, niin keho kyllä kertoo fyysisen vaivan kautta, että nyt on aika ottaa rauhallisemmin.

– Usein kehollinen tunne tulee ensin ja sitten vasta myöhemmin ymmärretään, että oireet johtuvatkin uupumuksesta, ahdistuksesta tai masennuksesta. On normaalia, että mielen oiretta ei tunnisteta yhtä nopeasti kuin fyysistä kipua, Fysios Mehiläisen psykofyysinen fysioterapeutti Marko Luomansuu kertoo.

Psykofyysisen fysioterapian tavoitteena on ihmisen kokonaisvalainen toimintakyvyn edistäminen. Merkittävällä osalla kipua potevista aikuisista on myös masennusoireita.

Luomasuun mukaan ahdistus, masennus, unen haasteet ja haastava elämäntilanne tulevat esiin lähes poikkeuksetta asiakkaiden kanssa. Asiakkaat osaavat nykyään paremmin nivoa fyysisen kivun ja mielenterveyden haasteet yhteen.

Mitä on psykofyysinen fysioterapia?

Psykofyysisessä fysioterapiassa hoitomuotona voidaan käyttää esimerkiksi kehollisia harjoitteita kuten hengitys-, rentoutus- ja mielikuvaharjoitteita sekä kehon alueen hieronta- tai akupunktiokäsittelyä.

Aivan ihana kauppa – Kaurilan Sauna – tästä vierailulle!

– Avataan niin sanotusti aivojen oma apteekki ja käytetään hoitona ja apuna sitä mitä meillä jo on itsellämme käytettävissä. Näillä keinoilla voi esimerkiksi päästä eroon unettomuudesta ilman lääkehoitoa, Luomansuu jatkaa.

Uniongelmat ovatkin Luomansuun arvion mukaan syy jopa joka toiseen käyntiin hänen vastaanotollaan. Jatkuva väsymys voi pitkittyessään aiheuttaa ongelmia niin fyysiselle kuin psyykkisellekin terveydelle.

– Unen haasteet ovat usein seurausta haastavasta elämäntilanteesta tai stressistä. Tällaisella asiakkaalla on ongelmia kuten yli- tai alivirittyneisyyttä, keskittymisen puutetta tai ärtyneisyyttä. Tyypillinen asiakas voisi olla esimerkiksi ruuhkavuosia elävä nainen, jolla on perheen lisäksi työ, harrastukset ja mahdollisesti jopa opiskelut hoidettavana.

Ei mikään uusi juttu

Kroonisiin kiputiloihin ja leikkauksesta toipumiseen psykofyysistä fysioterapiaa on käytetty jo kymmeniä vuosia. 20 vuoden kokemuksella Luomansuu osaa kertoa, että terapia ei aina pysty välttämättä poistamaan kipua kokonaan, mutta voi opettaa keinoja, joilla kipua pystyy helpottamaan tai kivun tuomaa ahdistusta lieventämään.

– Hallinnan tunne omasta elämästään ja kivusta sekä usko parempaan tulevaisuuteen on mielestäni ensiarvoisen tärkeää ihmisen kivunhoidossa. Kipupotilaan hoidossa voidaan keskittyä muun muassa mielikuvaharjoitteluun sekä kipua lievittäviin asentoihin ja tekemisiin. On tärkeää kiinnittää huomiota mielihyvää tuottaviin asioihin sekä kipuedukaatioon, jossa opetetaan asiakkaalle, miten kipukokemus muodostuu ja miten aivojen kemialliseen toimintaan voi itse vaikuttaa kipua lieventääkseen.

Huolet näkyvät vastaanotoilla

Mielenterveyspalveluiden kriisi ja lisääntynyt tarve psyykkisten ongelmien hoitoon näkyvät myös psykofyysisen fysioterapeutin vastaanotolla.

– Kyllä tämä näkyy vastaanotolla. Toisinaan myös psykoterapeutti ehdottaa, että potilaalle voisi olla hyödyksi asioiden käsittely myös fyysisen kokemuksen kautta. Vastaanotolle tulevat myös etenkin miespuoliset asiakkaat, joille asioiden käsittely liikkeen kautta on helpompaa kuin terapeutin penkkiin istahtaminen. Tämä voi madaltaa toisilla kynnystä avun hakemiseen, Luomansuu päättää.

Kela on hyväksynyt psykofyysisen fysioterapian vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen soveltuvaksi terapiamuodoksi. Nykyään myös lääkärit ja työterveyslääkärit osaavat ohjata asiakkaita psykofyysiseen fysioterapiaan.

Psykofyysisen fysioterapeutin vastaanotolle voi saapua lääkärin lähetteen lisäksi itse maksavana asiakkaana tai Kelan, vakuutusyhtiön, työnantajan tai kunnan maksusitoumuksella.