Suomalaisille hyvin tuttu politiikan tutkija, kansainvälisen politiikan dosentti, Ulkopoliittisen instituutin johtaja, presidenttiehdokas ja nyttemmin europarlamentaarikko Mika Aaltola on leikattu. Hän joutui leikkauspöydälle verkkokalvon repeämän vuoksi.
-Elämä tuottaa aina yllätyksiä. Verkkokalvo irtosi silmästä yllättäen. Oli kiinni tunneista, ettei se revennyt kokonaan. Onneksi ehdin ajoissa silmäkirurgin veitsen alle. Suuri kiitos hänelle ja Silmäsairaalan omistautuneelle henkilökunnalle ripeästä toiminnasta. Silmä saatiin ainakin näillä näkymin pelastetuksi, Aaltola kertoo ja neuvoo:
-Muistakaa käydä tarkastuttamassa näköänne säännöllisesti. Aisteista tärkeimpiä. Minulla tämä oli elämässä jo toinen verkkokalvon irtoaminen. Silti en ollut vuoteen käynyt. Asiat on paljon helppompi korjata ajoissa.
Nyt Aaltola on kotihoidossa ja kertoo olevansa hyvällä mielellä, vaikka haluaisikin jo työmaalle europarlamenttiin, Brysseliin.
-Koirat pitävät hyvää seuraa. Kirsi(-vaimo) antaa tipat silmiin ja poika hymyilyttää muuten. Asento pitää pitää puoli-istuvana nukkuessa, että silmään laitettu kaasu painaa verkkokalvoa oikealla tavoin.
Aaltola toteaa, että alkuun lentämistä tulee paineen takia välttää.
-Hyviä maayhteysvikkejä Bryssel-Helsinki -välille otetaan vastaan. Toivottavasti näkö vasempaan silmään palautuu nopsaan. Aistit tietysti kärsivät iän myötä. Kiitokset monista mukavista viesteistä ja vastaavien kokemusten jakamisesta, Aaltola kuittaa.
Mikä verkkokalvon repeämä?
Verkkokalvon repeämä on silmän sairaus, jossa verkkokalvoon, eli silmän takaosassa olevaan valoa aistivaan kerrokseen, syntyy repeämä tai reikä. Tämä voi johtaa verkkokalvon irtaumaan, joka on vakava tila ja voi aiheuttaa pysyvän näönmenetyksen, ellei sitä hoideta nopeasti.
Verkkokalvon repeämä johtuu usein lasiaisen irtaumasta, mikä on ikääntymiseen liittyvä prosessi. Kun lasiainen (silmän hyytelömäinen täyteaine) kutistuu ja irtoaa verkkokalvosta, se voi vetää verkkokalvoa mukaansa ja aiheuttaa repeämän. Muut riskitekijät ovat esimerkiksi vakava likinäköisyys (myopia), silmävammat, ja aiemmat silmäleikkaukset.
Verkkokalvon repeämä hoidetaan yleensä laserhoidolla tai kryopeksialla (kylmähoito). Tavoitteena on estää repeämän laajeneminen ja verkkokalvon irtauma. Jos irtauma on jo tapahtunut, tarvitaan usein kirurginen toimenpide.
Mitäs tarjouksia Finlaysonilla on – kurkista tästä
Nopealla hoidolla näkö voidaan usein pelastaa tai ainakin parantaa sitä. Hoitamaton verkkokalvon repeämä voi johtaa pysyvään näön menetykseen.
Mitäs tarjouksia Finlaysonilla on – kurkista tästä
Verkkokalvon repeämän riskin vähentämiseksi on tärkeää käydä säännöllisesti silmätarkastuksissa, etenkin jos on riskitekijöitä, kuten suuri likinäköisyys.