Television Super-Marjona tunnetuksi tullut moniosaaja ja yrittäjä Marjo Niittyviita listasi omat terveysvinkkinsä.

1. Kuuntele kroppasi sisäistä ääntä. Jos huomaat, ettet jaksaisi enää millään hymyillä tai innostua arkisista asioista, sinua tuntuu kaikki asiat stressaavan, on jatkuvaa väsymystä, pääkipua tai muuta oiretta, niin yritä hakea elämääsi jotain uutta sisältöä esimerkiksi uuden harrastuksen kautta, tai yritä katkaista arkista oravanpyörää edes hetkeksi. Kaikki nämä nimittäin vaikuttavat kropan ja samalla myös mielen hyvinvointiin. Älä jää surkuttelemaan asioita liian kauaa, koska se vain pahentaa oloasi. Muista, että yleensä aina asiat ovat jollain vielä huonommin. Itse kovimpina väsymyksen kausina jouduin välillä lähes pakottautumaan ulos raittiiseen ilmaan lenkille. Joka kerta ulkoilun ja liikunnan jälkeen elimistö ikään kuin huutaa kiitosta väsymyksenkin keskellä. Omia henkireikiäni liikunnan suhteen ovat maastossa ja metsissä juokseminen, suolla kävelyt, hiihto sekä uutuutena karting, mitä olen käynyt Lahden Karting Centerissä nyt harrastamassa. Vauhdin hurma kiehtoo.

2. Ole sinut itsesi kanssa, jolloin mielikin on useimmiten positiivisempi ja ilme aurinkoisempi. Silloin kun sisälläsi on tunne hyvästä olosta, niin se auttaa selviämään vastoinkäymisistäkin paljon paremmin ja tukee samalla arjessa jaksamista. Älä välitä siitä, mitä muut ajattelevat asioistasi; pääasia, että sinä ja lähipiirisi olette onnellisia. Hyväksy itsesi sellaisena, kuin olet.

3. Terveet elämäntavat ovat yksi hyvinvoinnin perusta. Terveys ja hyvinvointi syntyvät myös pitkälti arjen valintojen kautta. Itse huolehdin asiasta tupakoimattomuudella, raittiudella, liikunnalla, ravinnolla ja riittävillä yöunilla. Me muovaammekin omilla valinnoillamme terveyttämme. Arjen olosuhteet, elämäntapojen sekä valinnat voivat myös heikentää terveyttä. Terveyteen vaikuttavat niin monet muutkin asiat, kuten turvallinen ja rakas koti, asuinalueet, liikenne, tänä päivänä paljon puhutut sisäilmaongelmaiset koulut ja työpaikat sekä vapaa-ajan ympäristöt.

4. Valitse tärkein. Tätä kamppailua joutuu moni yrittäjä käymään usein läpi, kun pitkälti itse päätät työajoistasi. Sehän menee useimmiten niin, että mitä pidempi työaika, sitä parempi on taloudellinen hyvinvointi. Mutta siinä vaiheessa, kun perheessä on useampi lapsi, on kokonaisuus ja kaikkien perheenjäsenten hyvinvointi otettava huomioon hyvinvointia mietittäessä. Nimittäin jos joku perheenjäsenistä ei voi hyvin, se yleensä vääjäämättä vaikuttaa muihinkin jäseniin. Itse olen vähentänyt huomattavasti työntekoa nuorimman lapseni syntymän jälkeen ja vanhimman lapseni jäädessä homeongelmien vuoksi kolme vuotta sitten kotikouluun. Ei ollut muuta vaihtoehtoa. Jos olisin jatkanut samaa tahtia työntekoa kuin olin aiemmin tehnyt, ei edes 24h vuorokaudessa olisi millään riittänyt liikkumiseen, aviovaimona olemiseen, äitiyteen, kotiopettajuuteen, kotitöihin, vanhempainiltoihin, seurojen talkoisiin, lasten harrastuksiin ja kuljettamisiin paikasta a paikkaan b. Tein tietoisen valinnan, että työt jäävät vähemmälle ja keskityn enemmän perheeseen. Enkä kyllä kadu hetkeäkään tätä valintaa.

5. Riko arkirutiinit.Olen perheenäitinä sellainen, joka haluaa välillä heittäytyä täysillä lasten maailmaan ja rikkoa kaikkia pinttyneitä kaavoja. Vesisateella saatamme pukea päällemme kunnon lits läts –kura-asut ja lähteä hyppimään lätäköihin tai juosta hippaa lasten kanssa ympäri taloa. Tiedän monen katselevan välillä suu auki, kun me aikuiset hypimme sateessa uikkarit päällä trampalla, mutta ce est la vie. Kaupassa, jos soi hyvä biisi radiossa, saatan alkaa laulaa tai ottaa tanssiaskelia, lasten seikkailupuistoissakin on kiva ottaa lasten kanssa kisoja eri laitteissa, eikä vain jäpittää paikallaan. Taikinatalkoissa taikina voi välillä lennellä pitkin seiniä, mutta väliäkö sillä. Pääasia, että on hauskaa.