Työkokeilussa työkokeilijan pitäisi tehdä 20-tuntista työviikkoa, mutta entä jos siihen ei pysty? Mitä sitten, jos työkyvyttömyseläkkeelle on kuitenkin liian nuori ja liian hyvinvoiva? Paikka auki -ohjelma oli kuin pelastus Miralle.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudesta kärsivä Mira väsyi siihen byrokratiaan, jota elämiseen tarvittavien tukien saanti edellyttää. Paperilla hän oli liian nuori ja liian kunnossa, vaikka omat voimavarat ehtyivät korkeiden työtuntien alle.
Työkokeilussa työkokeilijan pitäisi tehdä 20-tuntista työviikkoa, mutta entä, jos siihen ei pysty?
Ja työkyvyttömyyseläkettäkään ei saa, jos henkilön katsotaan olevan nuori ja liian hyvinvoiva. Oma kokemus voi kuitenkin olla toinen.
Näitä asioita tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastava Mira on joutunut pohtimaan paljon. Hän kokee putoavansa yhteiskunnan rattaiden väliin. Mira haluaisi tehdä työtä, mutta työajan räätälöiminen sairauden määrittelemillä ehdoilla on osoittautunut hyvin vaikeaksi.
Mira toivookin, että kaltaisensa pitkäaikaissairaat kohdattaisiin yksilöinä. Miran mukaan byrokratiakin on kuormittanut häntä valtavasti. Arkeen on mahtunut lukuisia täytettyjä lomakkeita ja ”taistelukokemuksia” elämiseen tarvittavien tukien eteen.
Rönsyssä räätälöitiin
Mira työllistyi lopulta Paikka auki -avustusohjelman kautta Hämeenkyrön vapaaehtoiset Rönsy ry:hyn.
Siellä Miralle tukea tarjosi oikeaksi räätälöity työaika. 20-tuntisessa työviikossa Mira oli päivän päätteeksi hyvin kipeä, ja sen vuoksi viikon työtuntimäärä tiputettiin kuuteentoista. Lopulta sopiva tuntimäärä oli 12 tuntia. Miran kivut pysyivät maltillisina, eikä työpäivä vienyt kaikkia voimia.
Paikka auki -työssään Mira on kokenut olevansa hyödyllinen ja kuuluvansa yhteisöön.
– Paikka auki -työ on ollut minulle henkireikä. Suurin osa ihmisistä ei halua olla vain kotona, Mira sanoo suoraan.
Paikka auki hyvinvoinnin tukena
Mikä ihmeen Paikka auki?
Paikka auki on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) avustusohjelma, joka tukee vaikeasti työllistyviä. Paikka auki -työn tarkoitus on edistää henkilön hyvinvointia ja työelämävalmiuksia. Panostamalla näihin syntyy myös jatkopolkuja: kaksi kolmasosaa Paikka auki -työntekijöistä jatkaa töihin tai opintoihin.
Avustuksia hallinnoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) ja ohjelmaa koordinoi Nuorten Ystävät ry.
Haluatko lukea koko Miran tarinan. Lue se täältä.