Kuumat lämpötilat ja aurinko eivät ota loppuakseen, päinvastoin, Suomi kylpee lähipäivinä entistä helteisemmässä ilmamassassa.

Terveyden Asialla kokosi sinulle muutamia huomioita helteestä, auringosta ja niihin liittyvistä faktoista.

Voiko helletuuletin levittää koronavirusta?

– Suomessa on harvemmin ilmastointia asuintaloissa, mutta tuulettimia voi käyttää turvallisesti kotona. En kuitenkaan suosittele tuulettimen käyttöä työpaikoilla tai muissa julkisissa tiloissa, sillä ne saattavat levittää virusta ympäriinsä, toteaa lääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Tuuletin voi olla toisellakin tapaa terveysriski

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tuuletin helpottaa oloasi alle 35-asteisessa sisäilmassa, mutta lämpimämmässä se vain lisää kehon lämpökuormaa ja on haitallista.

Mistä tiedän joinko tarpeeksi nestettä?

Jos virtsasi on tummaa, sinun tulee lisätä veden saantia. Virtsa saa olla hennon oljenväristä, jolloin nesteytyksesi on priimaluokkaa. Aivan väritön virtsa voi kieliä siitä, että juot liikaa. Tuntemattomampi niksi on helppo sekin. Ihoa tulee nipistää muutama sekunti kämmenen päältä, tai vaikkapa vatsasta. Jos iho ei palaudu välittömästi takaisin ja nipistysjälki jää ihoon, voit kärsiä nestehukasta.

Ei Bepanthenia haavaan

Akuutti avohaava puhdistetaan juomakelpoisella vedellä ja peitetään hengittävällä sidetaitoksella. Monet haluavat ostaa antibioottivoidetta varmuuden vuoksi, mutta sitä ei saa käyttää kuin silloin kun haava on tulehtunut. Kortisonivoidetta ei missään nimessä tule laittaa avohaavoihin, sillä se ei edistä niiden paranemista ja saattaa lisätä tulehdusriskiä, kertoo asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo Apteekkariliitosta. Bepanthen ei myöskään ole hyvä vaihtoehto akuuttiin haavaan, sekin voi lisätä tulehdusriskiä. Arpivaiheessa se on ok.

Rasvaat liian vähän auringossa

Yli vuosi sitten avattua aurinkovoidetta ei kannata käyttää, sillä pitkään avattuna olleen aurinkosuojan ainesosat alkavat pilaantua ja UV-filtterit menettää tehoaan. Myös lämpö heikentää suojaa, joten talven rantalomalta jääneet jämät kannattaa heittää pois. Aurinkorasvaa pitää myös levittää runsaasti, muistuttaa Hertta Hurme Yliopiston apteekista.

Vuokranalennusta helteestä – kyllä!

Asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä.

-Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Tällaisena puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa. Sopivan alennuksen suuruus on noin 10 – 20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta, muistuttaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Lähteenä käytetty juttuaineistoamme vuosilta 2015-2020