Kun kesälomilta paluu elokuun alussa tapahtuu, monia mietityttää oma tai läheisen alkoholinkäyttö. Lomalla alkoholijuomia kuluu helposti enemmän kuin muutoin ja kun arki jälleen koittaa, ei juomisen lopettaminen tai vähentäminen onnistu kaikilta ilman apua.
Joillekin apu voi löytyä esimerkiksi avopalveluista, mutta joillakin juomisen lopettaminen vaatii myös laitoshoitoa.
Lomaltapaluu näkyy myös tilastoissa. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin sivuilla olevan AUDIT-testin tekijämäärät kertovat myös siitä, milloin suomalaisilla on erityisesti tarvetta arvioida omaa alkoholinkäyttöään. Viime vuonna testiä tehtiin elokuussa kaksi kertaa enemmän kuin heinäkuussa.
Myös Päihdelinkistä löytyvää juomatapatestiä tehtiin viime elokuussa 28 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa. Juomatapatesti kertoo, onko alkoholinkäytöstä enemmän iloa vai haittaa itselle.
-Aihe on selvästi ajankohtainen aina alkusyksystä ja näkyy myös kasvaneina yhteydenottoina yksikköihimme. Jos lomajuominen jää päälle tai sen vähentäminen on vaikeaa, on siihen hyvä puuttua ripeästi, ennen kuin siitä todella muodostuu ongelma arjessa, A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki toteaa.
-Jos oma juominen mietityttää, esimerkiksi AUDIT-testin tekeminen on hyvä keino arvioida, mikä on oma tilanne. Samoin asia on hyvä nostaa keskusteluun läheisten kanssa. Apukeinoja on erilaisia, ja jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva vaihtoehto, Simojoki jatkaa.
Kaarlo Simojoen vinkkilista niille, jotka miettivät alkoholinkäyttönsä vähentämistä:
-Arvioi oma tilanne. Päihdelinkin testit ovat tähän hyvä apuväline.
-Keskustele tilanteesta perheen ja läheisten kanssa ja sovi mahdollisista yhteisistä apukeinoista.
-Hakeudu työterveyteen tai esimerkiksi A-klinikan yksiköihin terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa keskustelemaan tilanteestasi.
-Ota netti avuksi ja hakeudu esimerkiksi verkkoterapiaan, jossa voit ammattilaisen tuella työstää ongelmaa oman arjen ohella oman aikataulun mukaan.
-Jos ongelma on jo kasvanut niin suureksi, etteivät omat resurssit riitä sen ratkaisuun, on laitoshoito turvallinen tapa saada alkoholinkäyttö hallintaan.