Loma lähestyy, ihanaa! Tauko ja hengähdys työelämästä on kuormittavan vuoden jälkeen tarpeen itse kullekin. Loman suunnittelu edellyttää nyt enemmän kuin aiemmin, mutta liikaa ei kuitenkaan kannata aikatauluttaa, jotta loma pysyy palauttavana.
Suuri osa suomalaisista aloittaa kesälomansa juhannuksen jälkeen. Useimmilla se on vuoden pisin lomajakso, joka tarjoaa tärkeän tauon työstä ja arkirutiineista. Koronatilanteen käännyttyä parempaan suuntaan rokotusten edetessä ja tartuntojen laskiessa monella on odotukset korkealla ja kesälomaan voi kasautua paljon suunnitelmia.
– Lomalla ehtii tehdä sellaisiakin asioita, mihin arjessa ei aina riitä aikaa tai energiaa ja tulevana kesänä meillä tuntuu olevan pitkän vuoden jälkeen tähän rajoitusten puitteissa paljon suuremmat mahdollisuudet mitä kuluneen vuoden aikana. Kesäpuuhien lomaan on kuitenkin tärkeää jättää tilaa ihan vain rentoutumiselle ja palautumiselle, toteaa työterveyspsykologi Kaisu Behm Terveystalosta.
Lomalle siirtymisen riittinä toimii usein maisemanvaihdos, joka auttaa irtautumaan työminästä ja pääsemään palauttavaan tunnelmaan. Tulevana kesänä tarjolla on edelleen rajoitetummat mahdollisuudet matkustaa ja monella etätyöläisellä kannettavat tietokoneet ja puhelimet nököttävät kotitoimistolla käden ulottuvilla. Onnistunut lomailu vaatii kuitenkin myös uskallusta irrottautua työstä, vaikka monelle kovin tutuksi tulleessa etätyössä on usein vaikeaa erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan.
– Jokaisen on hyvä miettiä hetki sitä, kuinka oman kotiympäristön voi muokata lomaympäristöksi. Vähintäänkin on hyvä hiljentää Teamsin hälytykset puhelimesta ja laittaa tietokone syrjään keittiönpöydän nurkalta, Behm neuvoo.
Täysin ehdoton suhtautuminen työn ja vapaa-ajan erotteluun ei sekään kuitenkaan ole välttämättä hyödyksi.
– Kannustan suhtautumaan työelämään joustavasti – silloin yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaaminen ei loman aikana aiheuta kohtuutonta kuormitusta. Lomaa on kuitenkin tärkeää kunnioittaa. Se on ensisijaisesti palautumista ja työstä irrottautumista varten, sillä jo lyhytkin loma lisää virtaa ja auttaa jaksamaan, painottaa Behm.
Sano ei suorittamiselle
Tutkimusten mukaan yksi yhtäjaksoinen pidempi loma edistää työhyvinvointia paremmin kuin loman pätkiminen osiin. Kevättä ja syksyä kannattaa lisäksi katkoa pidennetyillä viikonlopuilla, sillä pienet irtiotot tekevät ihmiselle hyvää.
– Omasta palautumisestaan täytyy pitää huolta jatkuvasti. Jos loman alla ahdistuu töissä tai kotona tekemättömistä asioista tai siitä, miten ehtii toteuttaa kaikki suunnitelmat, lomaan kohdistuu kenties liikaa odotuksia. Jos lomastressi purkautuu perheriitoina, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä oikeasti on kysymys: liittyykö ahdistus enemmän loma-ajan odotuksiin vai omaan työhön ja sitä kohtaan koettuun tyytymättömyyteen, Behm kehottaa.
Pelkkä oleminen on monelle arjessa vierasta. Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta itseämme kohtaan ja moni kokee, että vapaa-aikakin täytyy käyttää itsensä kehittämiseen. Kohtuuttomat odotukset ja suomalaisille tyypillinen suorituskeskeisyys saattavat muuttaa mukavan lomanvieton mahdottoman tuntuiseksi tehtäväksi.
– Helposti ajatellaan, että lomailu ja rentoutuminen täytyy ansaita tekemisellä ja suorittamisella. Liian tiukat lomasuunnitelmat aiheuttavat kuitenkin helposti stressiä ja syövät henkisiä voimavaroja sen sijaan, että edistäisivät palautumista, muistuttaa Behm.
Tee itsellesi merkityksellisiä asioita
Tietoinen päätös auttaa välttämään loman suorittamista. Itselleen on hyvä antaa lupa olla tekemättä yhtään mitään, jos siltä tuntuu – jos lomapäivien suunnitelmat alkavat näyttää yhtä täydeltä kuin työkalenteri, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä lomaltaan oikeastaan haluaa.
Behm neuvoo tekemään lomalla mukavia ja itselle merkityksellisiä asioita. Joku nauttii etukäteen tehdyistä suunnitelmista, toiselle taas on tärkeämpää voida unohtaa kello ja kalenteri kokonaan.
– Sopiva lomapuuhastelu voi olla kirjan lukemista riippumatossa, mutta yhtä hyvin vaikka uuden kielen opettelemista. Koska monen työ on nykyään aika abstraktia, voi tuntua hyvältä esimerkiksi hakata halkoja tai leikata ruohoa. Oman työn tuloksen näkeminen tuo tyydytystä, ja fyysinen tekeminen auttaa asettamaan ajatukset uuteen järjestykseen, vinkkaa Behm.
Näin valmistaudut lähestyvään lomaan:
1. Kirjaa ylös keskeneräiset työt.
Listan avulla voit huolehtia siitä, että välttämättömät työt tulevat tehdyksi ja loman aikana edistämistä vaativat asiat saa delegoitua eteenpäin. Työn hallinnan tunne vähentää lomalle jäämisen aiheuttamaa stressiä. Loman jälkeen työhön on myös helpompi tarttua uudelleen, kun on merkinnyt muistiin, mihin ennen lomaa jäi.
2. Mieti, millaiset asiat tuottavat sinulle lomalla mielihyvää.
Mitä mielesi ja kehosi tällä hetkellä tarvitsevat? Kirjan lukeminen tai käsillä tekeminen ovat monelle mukavaa ja palauttavaa lomapuuhaa. Tärkeää on löytää positiivinen tunnetila, joka tutkitusti edistää parhaiten palautumista.
3. Pidä lomasuunnitteluhetki, jossa mietit mikä on tässä hetkessä mahdollista.
Vaikka koronatilanne on hellittämässä, olemme silti edelleen yksilöinä eri tilanteessa rokotusten ja suojautumisen suhteen. Muista kuunnella muiden toiveita ja miettikää yhdessä, mitä voisitte tehdä jotta jokainen kokisi olonsa rauhaisaksi. Kaikkien suunnitelmien toteuttaminen ei välttämättä ole mahdollista. Omat odotukset on hyvä pitää maltillisina, jotta välttyy epärealististen tavoitteiden aiheuttamalta pettymykseltä.
4. Jos maisemanvaihto ei onnistu, muokkaa kotiympäristö lomatunnelmaan.