Helteinen kesä havahduttaa hankkimaan aurinkorasvoja ja kaivamaan kaapeista hellehattuja ja aurinkolaseja.
Aurinkotuotteen hankkiminen ei tee vielä autuaaksi, ja virheelliset käsitykset tai käyttötavat aiheuttavat auringonpolttamia rasvaamisesta huolimatta.
Vaikka aurinko ei täydeltä terältä paistaisikaan, on iho suojattava auringolta pilviselläkin säällä. Haitalliset UV-säteet läpäisevät pilvet – ihon kerroksista puhumattakaan.
Tärkein teko ihosyöpäriskin minimoimiseksi on tutkitusti auringolta suojautuminen. Apteekissa myytävät aurinkotuotteet ovat tarkoin valittuja, taatusti turvallisia ja sisältävät sekä UVA- että UVB-suojan. Kasvojen ohuelle iholle kannattaa hankkia oma aurinkosuoja ihotyypin mukaan ja jokaiselle perheenjäsenelle tarpeen ja mieltymyksen mukaan.
– Aurinkovoiteen suojakerroin (SK, SPF) kuvaa karkeasti, kuinka monta kertaa pidempään auringossa voi oleskella palamatta verrattuna siihen aikaan, jonka kunkin oma iho kestäisi ilman suojaa. Yleisohjeena kannattaa aina valita mahdollisimman korkea suojakerroin, sillä korkeasta kertoimesta ei ole minkäänlaista haittaa, Yliopiston Apteekin farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme kertoo.
– Lasten iho on erittäin tärkeä suojata auringolta, lapsena poltettu iho lisää ihosyöpäriskiä aikuisena. Vauvat ja pikkulapset tulee suojata vaatteilla ja pitää pois suorasta auringonpaisteesta. Leikki- ja kouluikäisille sopivat lapsille tarkoitetut aurinkotuotteet, Hertta Hurme jatkaa.
Viisi yleisintä aurinkorasvavirhettä
1. Et rasvaa tarpeeksi
Riittääkö sinulla yksi purkillinen aurinkorasvaa koko kesän? Rasvaat liian vähän. Aikuisen täytyy levittää vartalolle kaksi ruokalusikallista aurinkorasvaa tunnin välein, jotta tuote antaa sen lupaaman suojakertoimen. Lapsille riittää ruokalusikallinen. Jos siis nelihenkinen perhe viettää koko päivän rannalla, rasvaa kuluu kaksi perhepakkausta päivässä.
2. Luotat pelkkään meikkivoiteeseen
Vaikka meikkivoiteessasi olisi suojakerroin, se ei yleensä yksinään riitä aurinkosuojaksi. Meikkivoidetta ei sivellä iholle riittävästi eikä sitä yleensä tule lisättyä päivän mittaan. Levitä siis meikkivoiteen alle korkean suojan antava, kasvoille tarkoitettu aurinkovoide.
3. Käytät anti-age-voidetta, mutta et aurinkovoidetta
Auringon tekemää vahinkoa on vaikeampi korjata ryppyvoiteilla kuin ehkäistä aurinkosuojalla – älä siis luista aurinkorasvasta! Aurinko on ihon vanhentajista ankarin. UV-säteily hajottaa ihon tukirakenteita, kollageenia ja elastaania, jolloin iho veltostuu ja rypistyy.
4. Käytät vanhaa aurinkorasvaa
Yli vuosi sitten avattua aurinkovoidetta ei kannata käyttää, sillä pitkään avattuna olleen aurinkosuojan ainesosat alkavat pilaantua ja UV-filtterit menettää tehoaan. Myös lämpö heikentää suojaa, joten talven rantalomalta jääneet jämät kannattaa heittää pois.
5. Unohdat tärkeät alueet
Muista rasvata myös nämä helposti palavat kohdat: dekoltee ja kaula, jakaus ja kalju, poskipäät ja nenänpää, korvanlehdet, huulet, arvet.
STTInfo