Monien arki helpottuu, kun Omakannassa voi tarkastella toisen täysi-ikäisen henkilön terveystietoja. Toisen puolesta asiointia varten tarvitaan Suomi.fi-valtuus. Samalla valtuudella voi asioida myös monissa muissa terveydenhuollon asiointikanavissa.

Omakannassa onnistuu nyt asiointi toisen aikuisen puolesta. Ominaisuus on toivottu ja mahdollistaa Omakannan entistä monipuolisemman käytön. Valtuuden voi antaa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on.

– Valtuutettu voi esimerkiksi uusia reseptejä ja käydä katsomassa laboratoriotutkimuksen tulokset, Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos kertoo.

Valtuutettu ei voi kuitenkaan käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja.

Vaikka kansalaiset ikäihmisiä myöten ovat omaksuneet Omakannan käytön laajasti, on monia tilanteita, joissa toisen puolesta asiointia tarvitaan.   

– Hyvin iäkäs tai sairastunut ihminen voi tarvita apua. Joillekin digipalvelujen käyttäminen voi yleisesti olla vaikeaa. Silloin voi olla järkevää, että joku toinen asioi henkilön puolesta, Holmroos arvioi.

Toistaiseksi edunvalvojat eivät voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä, kuten verkkopankkitunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissäkin tapauksissa. Tavoitteena on, että toteutuksen aikataulu tarkentuu vuoden 2021 aikana. 

Samalla valtuudella voi hoitaa myös muita terveysasioita

Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta Suomi.fi:n Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä varaamaan toisen puolesta aikoja terveydenhuoltoon.

Ne, joilla tämä valtuus jo on, pääsevät asioimaan automaattisesti toisen henkilön puolesta Omakannassa. Halutessaan valtuuden voi poistaa Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Miten valtuutan toisen henkilön asioimaan puolestani Omakannassa?

  1. Tunnistaudu Suomi.fi-verkkopalveluun. Tarvitset tunnistautumista varten esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
  2. Anna sen henkilön tiedot, jonka haluat valtuuttaa hoitamaan asioita sinun puolestasi.
  3. Valitse valtuus Terveydenhuollon asioiden hoito.
  4. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika.
  5. Tarkista antamasi tiedot ja vahvista valtuus.

Suomi.fi-verkkopalvelussa voi myös pyytää valtuutta toiselta henkilöltä tämän puolesta asiointiin Omakannassa. Pyynnön vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, ennen kuin hänen puolestaan voi asioida.

Miten asioin Omakannassa täysi-ikäisen puolesta?

  1. Kun olet saanut toiselta henkilöltä valtuuden asioida hänen puolestaan, kirjaudu Omakantaan omilla tunnuksillasi.
  2. Valitse Toisen puolesta asiointi -linkki.
  3. Valitse henkilö, jonka tietoja haluat katsella. Tämän jälkeen voit asioida henkilön puolesta.