Monen tuki- ja liikuntaelinvaivan kuntoutus hyytyy kipukierteeseen, kun lihakset ja nivelet ärsyyntyvät kovan kävelyalustan aiheuttamista tärähdyksistä. Kengillä on siis merkitystä kuntoutumisessa.
Entistä useampi suomalainen kärsii jossain vaiheessa selkä-, lonkka-, polvi-, nilkka- tai jalkaterävaivoista, jotka pahetessaan alkavat haitata myös arkista liikkumista. Lisäksi yksi vaiva voi johtaa nopeasti toiseen. Hiljalleen kipeytyvä nilkka tai polvi muuttaa salakavalasti kävelyasentoa ja samalla vaiva siirtyy uuteen kohteeseen – esimerkiksi lonkkaan tai selkään.
Lopputulemana voi olla, että nilkutamme ulkoilulenkit läpi kivun keskellä ja haemme apua vuodesta toiseen särkylääkkeistä, erikoislääkäreiltä ja fysioterapiasta. Vaivat voivat toki hellittää hetkeksi, mutta valitettavan usein ne palaavat ja usein jopa entistä kivuliaampina, onhan kipujen alkuperäinen syy jäänyt selvittämättä. Samalla myös kuntoutuminen jää helposti puolitiehen.
Kehon hyvinvointi lähtee kengistä
Monesti syy erilaisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin sekä heikosti etenevään kuntoutumiseen löytyy kengistä ja kovista kävelyalustoista.
Perinteinen tennari tai lenkkikenkä yhdistettynä asfaltti- tai kivikatuun on huono yhdistelmä etenkin jalan nivelille.
– Ihminen on luotu liikkumaan, mutta pehmeillä alustoilla. Liikkuminen avojaloin nurmikolla, rantahiekalla tai heinikossa on jaloille ja keholle aivan eri asia kuin juoksu tai kävely asfaltoidussa kaupunkiympäristössä, Jyrki Kario Medishopista toteaa. Yritys tuo maahan terveytuotteita ja -jalkineita.
Esimerkiksi 80-kiloisella henkilöllä jokainen kevyt hölkkäaskel tuottaa jaloille tärähdyksen, joka vastaa noin 150 kilon painetta. Tätä eivät esimerkiksi lenkkikengät pysty riittävästi vaimentamaan, vaikka niissä olisikin erilaisia tukia ja pehmusteita.
– Konkreettisimmin tämä paljastuu esimerkiksi polvi-, nilkka- tai lonkkaleikkauksen jälkeen, kun kuntoutus ei etenekään toivotulla tavalla. Liikuntaa pitäisi pystyä lisäämään tasaisesti, mutta se on kipujen vuoksi mahdotonta, Kario toteaa.
Samoihin pulmiin törmätään myös ikääntymisen ja ylipainon myötä, kun voima ja lihaskoordinaatio sekä lihasten ja nivelten liikkuvuus heikkenevät. Kun jalka- ja pohjelihakset alkavat kipeytyä kävellessä, niitä korvataan lonkkalihaksilla. Samalla kävely muuttuu vaappuvaksi. Tämä puolestaan johtaa lihasten epätasapainoon, jännitykseen ja virheellisiin asentoihin – ja pidemmän päälle myös erilaisiin selkä-, lonkka-, polvi-, jalka- ja laskimovaivoihin.
Avuksi ilmakennoteknologia?
Avuksi ongelmaan voi tulla kengän ilmakennopohja, joka antaa joustavan kävelyalustan jaloille ja samalla koko keholle. Tavallisissa jalkineissa kovin paine kohdistuu etenkin päkiään ja kantapäähän. Medishopin maahantuomissa niin kutsutuissa Kybun-teknologian jalkineissa käyttäjän paino puolestaan jakautuu tasaisesti koko jalkapohjan alueelle, ja jalkaterä voi työskennellä vapaasti ja anatomisesti oikein.
Lisäksi pohjarakenne palauttaa jalkaterän ja nilkan askelluksen liikkeellepanevaksi voimaksi, mikä samalla aktivoi jalkaterän ja pohkeen lihaksia. Samalla ne alentavat laskimoverisuonten verenpainetta ehkäisten näin laskimotukoksen riskiä.
– Kybun-teknologian avulla kävelyssä tarvittavat voimat saadaan siirtymään lonkan ja lantion alueelta jalkoihin, jotka pääsevät tekemään niille kuuluvaa työtä ilman kivun tunnetta. Kävelystä tulee ryhdikästä ja askeleet muodostuvat rullaavasti eteenpäin vieviksi, Kario selvittää.
Teknologia tuo helpotusta myös myös vaivaisenluusta kärsiville, sillä osassa malleja on erityinen joustava alue varvasnivelelle.
– Erityisen suuri apu tästä on plantaarifaskiitista kärsiville. Kipu vaimenee välittömästi ja kantakalvoa hellävaraistesti venyttävä rullaava askellus aktivoi tulehtuneen alueen verenkiertoa. Myös polvi- tai lonkkaoperaatiosta toipuvat saavat kengistä suurta apua. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus onnistuu tehokkaammin ja nopeammin, kun kävelyssä normaalisti muodostuvat tärähdykset jäävät pois, Kario selvittää.
Moni havahtuu jalka-, lonkka- ja selkävaivoihin toden teolla vasta sitten, kun kipu alkaa häiritä päivittäisiä askareita. Harva myöskään oivaltaa, että vaivojen perimmäinen syy löytyy kengistä ja sen myötä muuttuneesta askelluksesta.
Terveysteknologian ammattilainen tunnustaa, että terveysjalkineet mielletään useimmiten kuntoutuksen apuvälineiksi, ei arkikäyttöön sopiviksi kengiksi. Kario kuitenkin korostaa jalkineiden ennaltaehkäisevää vaikutusta.