Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Pistettävä laihdutushoito

Tältä palstalta luin Mysimba-laihdutusvalmisteesta, josta kerroit että se ei sovi jos henkilöllä on verenpaine. Olen lukenut joskus jostain piikitettävästä toisesta laihdutusvalmisteesta. Sopiiko se verenpainepotilaalle paremmin ja miten sen saa. Pitääkö painoindeksin olla mikä? Käydäänkö piikillä jossain vai pistetäänkö itse ja kuinka usein? Onko Kela-korvausta ja onko lääke kallis? Tehoaako?

Irene

Suomessa on käytössä liraglutidi-nimistä lääkeainetta sisältävä pistettävä laihdutusvalmiste. Sen virallinen käyttöaihe on painon pudottaminen yhdessä ruokavalion ja liikunnan kanssa. Lisäksi markkinoilla on diabeteksen hoitoon tarkoitettu pistettävä valmiste, joka sisältää semaglutidia ja jota käytetään laihduttamisen tukena myös niille, joilla ei ole diabetesta.

Todennäköisesti ensi vuoden aikana semaglutidin virallinen käyttöaihe laajenee myös lihavuuden hoitoon. Nämä edellä mainitut lääkeaineet ovat parempia verenpainepotilaille kuin Mysimba. Niillä ei ole verenpainetta nostavaa vaikutusta. Laihdutuslääkehoito voidaan aloittaa, mikäli painoindeksi on yli 30, tai jo 27 ylittävällä painoindeksillä, jos potilaalla on jokin lihavuuteen liittyvä sairaus, esimerkiksi tyypin 2 diabetes tai verenpainetauti.

Liraglutidi- ja semaglutidi-valmisteita käyttäessä potilas pistää pistokset itse, eikä pistoksia varten tarvitse käydä missään piikillä. Liraglutidia pistetään päivittäin ja semaglutidia kerran viikossa.

Liraglutidi on rajoitetusti peruskorvattava lääke sellaisille potilaille, joilla on liraglutidihoitoa aloitettaessa painoindeksi vähintään 35 ja diabeteksen esiaste ja lääkehoito kohonneeseen verenpaineeseen tai rasva-arvoihin. Peruskorvaus on 40 % lääkkeen hinnasta 50 euron vuosittaisen alkuomavastuun jälkeen ja se myönnetään aluksi puolen vuoden ajaksi. Jatkossa peruskorvaus myönnetään, jos paino on laskenut lähtöpainosta vähintään 5 % kolmen kuukauden hoidon jälkeen. Liraglutidin käyttö maksaa noin 180 euroa kuukaudessa ilman kelakorvausta ja 108 euroa kuukaudessa kelakorvauksen kanssa. Useissa tutkimuksissa liraglutidilla on saatu painonpudotuksessa tilastollisesti merkitsevä ero lumelääkkeeseen verrattuna. Semaglutidilla ei ole vielä kelakorvattavuutta lihavuuden hoidossa.

Omituiset vatsavaivat

Tuli tuossa jokunen ilta pitkästä aikaa syötyä ja juotuakin todella tukevasti juhlissa. Sen jälkeen on pari kolme viikkoa ollut erikoisia vatsavaivoja. En ollut esimerkiksi alkoholia juonut pitkään aikaan mitään ja nyt sitten meni eri laatuja juhlissa kiitettävästi. Suuhun ei nouse mitään karvasta, mutta erikoinen sävymaku on. Röyhtäys ei tule ja se on ällöttävä tunne. Mahaa turvottaa. Rennietä otin muutamia niin vähän se helpotti kyllä.

Onhan minulla aina ollut vähän sellaista ärtyneen suolen tyyppistä, mutta miten tuo yksi ilta nyt sitten niin dramaattisesti vaikutti. Olen kuusikymppinen mies. Olen myös tehnyt ulkona sellaista katoksen rakennuspuuhaa ja joutunut kyyristelemään ja kyykkimään ja nostelemaan joten tuli mieleen että voisiko joku palleatyrä tai joku olla, ja ärsyyntyi ja alkoi tuosta vartalon yllättävästä kiertelystä aiheuttaa oireita. Milloin pitäisi huolestua ja lähteä lääkäriin.

Pekkasetä

Todennäköisesti nuo yhden illan juomiset ja syömiset eivät ole vatsaoireen taustalla, vaan kuulostaa sille, että rakennuspuuhien kyyristelyt ja nostelut ovat provosoineet sinulle närästyksen, eli mahansisällön takaisinvirtauksen ruokatorveen. Kyyristelyt ja nostelut lisäävät painetta vatsan alueella, mikä provosoi refluksia. Refluksin puolesta puhuu myös se, että olet saanut Renniestä apua. Voisit ostaa apteekista reseptivapaata pantopratsolivalmistetta ja syödä sitä 1–2 viikon kuurin. Jos sillä ei vaiva helpota, niin kannattaa käydä näyttäytymässä lääkärin vastaanotolla.

Pillerit

Voiko saada 14-vuotiaana jo ehkäisypillerit ja mihin otan yhteyttä. Mun poikaystävä on 15. Ei kai äiti saa tietää?

Jokuvaa

Alaikäinen voi päättää hoidostaan ja siten myös siitä, ettei tietoja terveydenhuollossa asioinnista luovuteta vanhemmille, jos hänet ikänsä ja kehitystasonsa perusteella arvioidaan siihen kykeneväksi. Alaikäinen ehkäisyä hakeva nuori voi itse päättää ehkäisyn käytöstä, mutta etenkin alle 15-vuotiaiden osalta kokonaistilanne on ensin selvitettävä huolellisesti terveydenhuollossa.

Otsarypyt

Minua on alkanut tuo otsan ”kuminaamaisuus” ärsyttää. Kamalat rypyt siinä. Ja paksut. Kuinka pitkään botoksi pitää rypyttömyyttä ja montako piikkiä tollaseen otsaan jossa on neljä viisi voimakasta kurttua pitää laittaa? Entä kustannus?

Aina

Botuliinin vaikutus kestää tavanomaisesti 3 – 4 kuukauden ajan. Piikkien ja myös tarvittavan botuliiniannoksen määrä arvioidaan yksilöllisesti. Siihen vaikuttaa otsan koko ja lihasaktiivisuus. Otsan vaakaryppyjen hoito botuliinilla maksaa keskimäärin 300 euroa.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Henna Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja seuraavan kerran Kouvolassa 20.-21.11. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa niin perinteiselle lääkärivastaanotolle kuin esteettisen hoidon vastaanotollekin. Ajanvarauslinkki alla:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on henna_peltonen_erikoislaakari.jpg