Monet kunnat aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote ehkäisee viruksen leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä. 

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli 

  • 65 vuotta täyttäneet 
  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat naiset
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös 

  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa
  • potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät
  • tietyt henkilöt vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiristä.

Lähipiiriin kuuluvien määritelmää tarkennettiin

Lähipiiriin kuuluvien henkilöiden määritelmää on tarkennettu aiempiin vuosiin verrattuna. Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön tekemä asetusmuutos. 

Maksuttomaan influenssarokotuksen saavat ne, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella. 

”Käytännössä lähipiiriin kuuluvan tulee asua samassa asunnossa tai olla viikoittain kasvotusten tekemisissä voimakkaasti immuunipuutteisen tai muuten vakavasti sairaan henkilön, perussairaan ja huonokuntoisen 65 vuotta täyttäneen, raskaana olevan, alle 6 kuuden kuukauden ikäisen lapsen tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa, jolle itselle ei voida antaa rokotetta”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.  

THL kuitenkin suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu asetuksen mukaiseen lähipiiriin. Heille rokote on kuitenkin omakustanteinen.

Influenssarokotteen voi ottaa yhtä aikaa muun rokotteen kanssa 

Influenssarokote voidaan tarvittaessa antaa myös yhtä aikaa muun rokotteen, esimerkiksi koronarokotteen kanssa. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi niillä influenssan riskiryhmiin kuuluvilla, joilta puuttuu vielä yksi tai kaksi rokoteannosta, tai jotka tulevat saamaan lähiaikoina kolmannen koronarokoteannoksen.

”Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi ne ikääntyneet, joiden toisesta koronarokotteesta on kulunut puoli vuotta”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Rokotteita saatavilla enemmän kuin viime vuonna

Viime vuonna influenssarokotteita otettiin aiempia vuosia innokkaammin ja paikoin ne loppuivat jopa kesken. Tänä syksynä rokotteita on tilattu Suomeen enemmän kuin viime vuonna. 

Kansallisen rokotusohjelmaan on hankittu kaksi miljoonaa pistettävää rokoteannosta, mikä on 300 000 annosta enemmän kuin viime kaudella. Lisäksi lasten nenäsumuterokotteita on tilattu 116 000 annosta.  

Myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisia influenssarokotteita on tulossa Suomeen selvästi enemmän kuin viime vuonna, tiettävästi yli 600 000 annosta. 

Tiedot rokotusjärjestelyistä omasta terveyskeskuksesta

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Kunnat tiedottavat alueellaan, miten influenssarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotuksen voi käydä ottamassa. 

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut 

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Lokakuun aikana on todettu vain muutamia influenssatartuntoja. 

THL seuraa influenssakauden etenemistä ja päivittää ajantasaista influenssakatsausta koko kauden ajan.