HPV-rokotuksissa siirrytään kolmen annoksen rokotussarjasta kahden annoksen rokotussarjaan. Muutos tulee voimaan elokuussa.

Kohdunkaulan syöpää ehkäiseviä HPV-rokotuksia annetaan 11–12-vuotiaille tytöille lähinnä kuudennella luokalla. Euroopan lääkevirasto EMA on hyväksynyt rokotteen uuden annostelun. Muutos koskee niitä alle 15-vuotiaita tyttöjä, joita ei ole rokotettu tai jotka ovat saaneet vasta yhden annoksen. Kahden annoksen ohjelmassa annosten välin tulee olla vähintään viisi kuukautta. Jos tyttö on täyttänyt 15 vuotta, hän tarvitsee kolme annosta.

-Ennen HPV-rokotteiden käyttöönottoa niiden tehoa tutkittiin 15–26-vuotiailla tytöillä ja naisilla. Tutkimusten pohjalta päädyttiin kolmen annoksen rokotussarjaan. Myöhemmin huomattiin, että kaksi annosta tuotti 10–14-vuotiaille tytöille yhtä hyvän rokotevasteen kuin kolme annosta 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, kertoo Tuija Leino rokotusohjelmayksiköstä.

Kahden annoksen rokotussarja on käytössä jo lähes kaikissa Euroopan maissa. Se on myös WHO:n suosittelema annostus.

Rokoteannosten vähentäminen on tervetullutta: kun pistosten määrä vähenee, vähenevät myös rokotteen aiheuttamat haitat, kuten pistopaikan kipeytymiset. Lisäksi kouluterveydenhuollon työtaakka kevenee.