Eri mediat kertovat Pasi Ikosen kuolleen 44-vuotiaana.

Asian tuo julki Suunnistusliitto sivuillaan. Liitto kertoo Ikosen menehtyneen pitkällisen sairauden uuvuttamana tänään 3.8.2024.

Ikonen voitti vuonna 2001 suunnistuksen maailmanmestaruuden pikamatkalla kotiyleisön edessä Tampereella. Samoissa MM-kisoissa Ikonen voitti hopeaa historian ensimmäisellä sprinttimatkalla. Vuonna 2011 Ikonen voitti pitkältä matkalta MM-hopeaa Ranskassa. Kaikkiaan hän saavutti huikeat neljä MM-mitalia.

Ikonen tuli tunnetuksi siitä, että hän suunnisti vuosikaudet kansainvälisellä huipulla käyttämättä lainkaan kompassia. Pelkkään kartanlukuun ja suuntavaistoonsa luottanutta miestä on yleisesti pidetty yhtenä maailman taitavimmista suunnistajista.

Vielä oman aktiiviuran jälkeenkin Ikonen piti itsensä huippukunnossa siitä huolimatta, että hänen elämäänsä varjosti vuonna 2017 löydetty aivokasvain. Ikonen oli osaltaan auttamassa myös Suomen maajoukkuetta vielä 2023 Sveitsin MM-kisoihin valmistauduttaessa.

Suunnistuspiireissä Ikonen oli laajasti arvostettu henkilö ja hänellä oli laaja tuttavapiiri niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Pasia jäivät suremaan avopuoliso Piia sekä heidän tyttärensä Luna.

Mitä astrosytooma?

Ikonen on kertonut julkisuudessa sairastaneensa parantumatonta ja helposti uusiutuvaa aivokasvainta, astrosytoomaa.

– Olin tekemässä suunnistuskartan pohjia ja polkupyörällä liikkeellä. Kaaduin aika pahasti ja löin pääni. Sairaalassa se kuvattiin, ja ikävä kyllä sieltä löytyi sitten vähän muutakin kuin kaatumisen seurauksia. Kasvain havaittiin siis koko lailla sattumalta, Ikonen kertoi julkisuuteen. Hänet oli leikattu jo kolme kertaa.

Astrosytoomat kuuluvat glioomaryhmän aivo- ja selkäydinkasvaimiin. Suomessa todetaan kaikkiaan runsaat 900 aivokasvainta vuodessa. Arvioidaan, että uusia toisen ja kolmannen luokan astrosytoomia ilmenee vuodessa noin sata eli viidesosa kaikista glioomista.  

Useimmat astrosytoomat tulevat aikuisille, keskimääräinen sairastumisikä on 30-40 vuotta gradus II -kasvaimille ja 45-55 vuotta gradus III -kasvaimille.

Astrosytoomia kasvaa kaikissa aivojen osissa, yleisemmin kuorikerroksessa, eniten otsalohkoissa. Hyvin harvoin pikkuaivoissa tai selkäytimessä.

Astrosytooma saattaa olla kasvanut vuosia, vähintään kuukausia, ennen kuin se todetaan. Ylei­simpiä oireita ovat erilaiset kohtaukset, halvausoireet ja toiminnan ohjauksen, kuten arvostelukyvyn ja tahdikkuuden häiriöt. Kohtaukset saattavat usein olla hyvin lyhyitä enintään 1-2 minuuttia ja paikallisia, kuten outo hajutuntemus tai yläraajan puutuminen. Joskus ilmenee päänsärkyä, mutta hyvin harvoin ainoana oireena. Oireet vaihtelevat kasvaimen sijainnin ja koon mukaan.

Kasvainta ei yleensä voida parantaa eikä ennustetta voida antaa. Elinikä on yleensä viidestä kymmeneen vuotta.

Lähde: Suunnistusliitto, Docrates