Viima ja pakkanen voivat aiheuttaa kipeitä, halkeilevia suupieliä. Mutta syitä voi olla muitakin, yllättäviäkin.

Yleisesti kuvitellaan, että suupielten halkeaminen johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Usein syy on kuivassa ihossa – mutta joskus jopa hampaissa.

Mitä ensiavuksi?

Pika-apu haljenneisiin suupieliin löytyy suupielten pesemisestä ja huolellisesta kuivaamisesta. Lisäapua saa miedosta kortisonivoiteesta, jossa voi tarpeen mukaan olla myös antibakteerisia ainesosia. Levitä voidetta pesun ja kuivauksen jälkeen suupieliin viikon kuurina.

Mitä ikinä aiotkin hankkia, tarkista täältä ensin tuotteen edullisin hinta Suomessa. Tämä ilmainen sovellus kertoo!

Jos voide ei paranna tilannetta, halkeamien syy voi löytyä muualta, hampaista.

Kyllä!  Suupielten jatkuva halkeaminen voi olla ongelma henkilöillä, joilla on madaltunut purenta tai ei hampaita ollenkaan. Madaltunut purenta voi johtua purennan toimintahäiriöstä, kuten narskuttelusta, joka aiheuttaa hampaiden kulumista. Purentaa voivat madaltaa myös isot muovipaikat, jotka kuluvat hammasta nopeammin.

Muita madaltuneen purennan syitä ovat muun muassa refluksitaudin, syömishäiriön tai dieetin aiheuttama hampaiden syöpyminen ja kuluneet hammasproteesit.

Hammasrivistö kuntoon protetiikalla

Madaltunutta purentaa voidaan hoitaa korottamalla purentaa esimerkiksi kiinteän protetiikan tai uusien irtoproteesien avulla. Oleellista on myös hoitaa kulumisen syytä: esimerkiksi narskuttelijalle valmistetaan mahdollisen proteettisen hoidon lopuksi purentakisko, joka suojaa hampaita ja ehkäisee ongelmien uusiutumista.

Jos sinulla on purentaongelmiin viittaavia oireita tai näkyvästi lyhentyneet hampaat, kannattaa mennä hammaslääkärin vastaanotolle. Purennan madaltumista on aina helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa jälkikäteen.

Mitä ikinä aiotkin hankkia, tarkista täältä ensin tuotteen edullisin hinta Suomessa. Tämä ilmainen sovellus kertoo!

Vinkit antoi Oral Hammaslääkäreiden lääketieteellinen johtaja Petra Kari.