Suulävistyksissä piilee monta vaaraa – jopa verenmyrkytyksiä aiheutunut

0

Suulävistys on terveysriski, joka voi aiheuttaa vakavan infektion ja vaikuttaa myös hampaisiin. Lävistys voi kuluttaa hampaan kiillettä, aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hampaiden lohkeilua. Asiantuntijan mukaan suun alueen koruksi turvallisempi vaihtoehto olisi hammaskoru.

Lävistyksissä on aina omat vaaransa. Oral Hammaslääkäreiden suuhygienisti Irene Närvänen kertoo, että etenkin suun alueella riskejä riittää. Suurimmat riskit on kielilävistyksessä.

Mitä ikinä aiotkin hankkia, tarkista täältä ensin tuotteen edullisin hinta Suomessa. Tämä ilmainen sovellus kertoo!

-Suu on kostea ja lämmin paikka, joka kuhisee bakteereja. Kun suuhun tehdään haava, parantuminen voi olla hidasta, ja jo kielilävistystä laittaessa suussa voi tuntua kipua ja turvotusta, Närvänen kertoo.

Hänen mukaansa vaarallisin asia suun alueen lävistyksissä on infektioriski.

-Jos kieli tulehtuu pahasti, voi tulla verenmyrkytys, sillä suusta kaikki on yhteydessä verenkiertoon ja muuhun elimistöön. Rajut infektiot suussa saattavat johtaa myös suun turvotukseen ja voivat pahimmassa tapauksessa vaikeuttaa hengittämistä, Närvänen sanoo.

Ongelmia jo ensimmäisen vuoden aikana

Suun alueen lävistykset voivat vaikuttaa yleisterveyden lisäksi myös hampaisiin. Närvänen kertoo, että lävistyksen paikka vaikuttaa paljon siihen, minkälaiset vaikutukset lävistyksestä voi tulla hampaille.

Ongelmat voivat näkyä hampaissa jo vuodessa.

-Jos koru on esimerkiksi huulessa, se koskettaa jatkuvasti hampaita ja ikeniä. Mekaaninen hankaus voi saada aikaan ikenien vetäytymistä ja kiilteen kulumista. Nämä ovat erittäin yleisiä seurauksia, jos suussa on lävistys, Närvänen varoittaa.

Kielikorussa taas on se riski, että vahingossa puraisee koruun esimerkiksi syödessä. Huonolla tuurilla hammas voi lohjeta.

Närväsen mukaan ikenien vetäytymistä tai kiilteen kulumista ei aina ymmärretä ottaa vakavasti, sillä niistä ei tule kipua. Ajan mittaan ne voivat silti aiheuttaa esimerkiksi vihlontaa ja altistaa reikiintymiselle.

-Vetäytynyttä ientä tai kulunutta kiillettä ei saa takaisin, Närvänen muistuttaa. Leikkausoperaatiolla ienten vetäytymiä kuitenkin on mahdolista korjata.

Hammaskoru parempi vaihtoehto

Jos haluaa koristaa suutaan, hammaskoru on Närväsen mukaan melko turvallinen koriste.

-Hyvä harjaus ja puhdistus ovat tärkeitä asioita muistaa, sillä ylimääräinen esine hampaassa voi kerätä plakkia ja epäpuhtauksia. Jos hampaan puhdistaa hyvin, hammaskoru ei juurikaan vaikuta suun terveyteen, Närvänen sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, että koru laitetaan ammattilaisella – joko suuhygienistillä tai hammaslääkärillä.

-Siten koru kiinnitetään varmasti sopivaan kohtaan, kiilteen pintaa ei vahingoiteta, ja kiille pysyy hyvänä, Närvänen sanoo.

Hammaskorun pysyvyys on yksilöllistä: Närväsen mukaan joillain koru pysyy puoli vuotta, toisilla jopa kymmenen.

Mitä ikinä aiotkin hankkia, tarkista täältä ensin tuotteen edullisin hinta Suomessa. Tämä ilmainen sovellus kertoo!

Muista hyvä suuhygienia

  • Jos ottaa itselleen lävistyksen suualueelle, haavan paranemisen ajaksi suositellaan desinfioivan suuveden käyttöä.

  • Jos lävistys tulehtuu, se tulee ottaa välittömästi pois.

  • Hyvästä hygieniasta huolehtiminen on tärkeää: perusteellisella omahoidolla hampaat ovat turvassa.

  • Säännöllisten hammastarkastusten avulla huomataan heti, jos lävistyksestä aiheutuu vakavampaa haittaa.

Jaa

Kommentoi