Äiti aallokossa – kun vauvan mukana tulikin masennus on uutuuskirja, joka kertoo raskausajan ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta sekä lapsivuodepsykoosista.

Kirjapajan kustantamaan teokseen on koottu kahdentoista äidin tarinat siitä, kuinka he sairastuivat ja minkälainen kokemus se oli. Lisäksi kirja tarjoaa ajantasaista tietoa sairauksista ja neuvoja läheisille ja puolisolle siitä, miten tunnistaa tilanne ja mistä hakea apua.

-Jokainen ihminen on erilainen, mutta sairaus on tietyllä tapaa kaavamainen. Toivomme, että lukija voi samaistua kirjan tarinoihin ja löytää yhtymäkohtia omaan sairauteensa. Kun huomaa, että toiset ajattelevat ihan samalla tavalla, erilaisuuden, yksinäisyyden ja häpeän tunteet voivat helpottaa, sanoo Leena Honkavaara, joka on yksi kirjan toimittajista.

Koskettavilla ja rajuillakin kertomuksilla on onnellinen loppu: synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja lapsivuodepsykoosista parannutaan. Usein äiti jää kuitenkin yksin kokemustensa kanssa, häntä ei ymmärretä ja sairastumisesta puhuminen on vielä jälkikäteenkin vaikeaa. Etenkin harvinainen lapsivuodepsykoosi on jäänyt tähän saakka vähälle huomiolle.

-Tämän kirjan kautta kenellä tahansa on mahdollista pujahtaa masennusta tai lapsivuodepsykoosia kokevan äidin ajatuksiin. Yksi haluaisi hypätä jokaiselta parvekkeelta, toinen tuntee olevansa Jeesus, Honkavaara kuvailee.

Kirjan tekijät toimivat aktiivisesti Äidit irti synnytyksen jälkeisestä masennuksesta -yhdistyksessä. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Äimä ry auttaa raskausmasennusta, synnytyksen jälkeistä masennusta ja lapsivuodepsykoosia sairastavia äitejä vertaistuella ja tiedottaa näistä sairauksista. Valtakunnallinen yhdistys antaa apua eri kanavia pitkin. Toiminta perustuu vapaaehtoisina vertaistukiäiteinä toimivien naisten aktiivisuuteen.

Leena Honkavaara on Äimä ry:n vapaaehtoistyön ja viestinnän koordinaattori sekä yläkouluikäisen nuoren äiti. Maiju Majamaa on toimittaja ja taaperoikäisen lapsen äiti. Tuulianna Raimoranta on toimihenkilö ja kahden koululaisen äiti.